Отборът на Левски е вторият финалист в тазгодишната надпревара за

...
Отборът на Левски е вторият финалист в тазгодишната надпревара за
Коментари Харесай

Левски охлади амбициите на ЦСКА за обрат и се класира на финал за Купата на България

Отборът на Левски е вторият финалист в тазгодишната конкуренция за Купата на България. " Сините " не позволиха издънка в реванша против ЦСКА и доближиха до удобното за тях 2:2. Така с общ резултат 4:2, селекцията на Делио Роси се добра до опцията за първо отличие в този шампионат от цели 11 години.

Срещата през днешния ден предложи всичко, за което може да жадува родния футболен ентусиаст.

Символичните домакини си осигуриха мечтано начало, откакто в 6-ата минута красиво попадение осъществя Жорди Гомес. До почивката " сините " обаче останаха с човек по-малко, защото Хали Тиам влезе брутално в краката на Фернандо Каранга. Тази намеса се оказа и съдбовна за бразилеца, който трябваше да бъде сменен наложително. ЦСКА потегли в неспирни офанзиви след паузата, които дадоха резултат и Хеан Бланко изравни в 56-ата минута.

Реваншът можеше да придобие и напълно друга тенденция, в случай че малко по-късно попадение на Енрике дискусионно не бе анулирано заради засада. Така се стигна до основната за този конфликт 64-та минута, когато Серджиу Буш получи хитро подаване от Паулиньо и като че ли постави точка на разногласието с гол за 2:1.

До края ЦСКА се добра най-малко до равенството, откакто Алберг наказа груба неточност на Митрев. За повече обаче хората на Стамен Белчев нямаха както сили, по този начин и нужното време.

Така тимът на Левски си обезпечи мач за трофея против своя огромен столичен противник - Славия. Двубоят е на 9 май и още веднъж ще се организира на националния стадион. " Сините " не са печелили въпросното отличие от 2007 година, като за последно изгубиха двата си финала против Берое и Черно море.

Мачът против Славия може да бъде и съвършеното възмездие за вековниците, които имат да си връщат за злощастната 2013 година, когато точно " белите " ги стопираха от спечелването на сякаш сигурната им шампионска купа.

Символичните домакини демонстрираха своите огромни упоритости в дуела незабавно след първия съдийски сигнал. Не бяха минали и 60 секунди, когато левскарите, въпреки и малко инцидентно, можеха да поведат в резултата. Иван Горанов се включи от втора позиция, след което насочи остро центриране. Бранител на ЦСКА докосна коженото кълбо и то се запъти застрашително към вратата на " армейците ". За благополучие на Черниаускас и компания, всичко приключи с удар в страничната греда.

Планът на Делио Роси проработи и Левски поведе в резултата след едвам пет минути на националния стадион. Габриел Обертан получи топката на крилото, след което комбинира с Прохазка. Словакът опита да подаде за намиращ се на дузпата собствен съотборник, само че след до момента с крайници на " червен " противник, тя отиде към връхлитащия на скорост в наказателното поле Жорди Гомес. Юношата на Барселона насочи доста старателен изстрел, който се заби неспасяемо под гредата на Черниаускас.

Случилото се първоначално очевидно обърка първичните желания на " армейците ". Живителни сили на гостите вдъхна Фернандо Каранга, който в 14-ата минута за малко не понижи резултата. Всичко стартира от центриране на Стойчо Атанасов, което откри Енрике. Рафаел смъкна за своя съотечественик с №9, който внесе голяма блъсканица в защитата на Левски, но слабият му удар бе париран от Божидар Митрев!

Веднага забавните моменти се придвижиха от другата страна на терена. В 18-ата минута Серджиу Буш се пребори с глава за една висока топка и Паулиньо шутира без особена подготовка. Всичко това може би предсказа и неточния му изстрел над горната греда.

Въпреки, че ЦСКА беше тимът, нуждаещ се от попадения, съперниците им бяха тези, които създаваха по-чистите обстановки в мача. Такава се откри и пред румънския нападател на Левски - Серджиу Буш, който опитва да изненада стража на " армейците " с удар от съвсем нулев ъгъл в 25-ата минута. Литовецът очакваше сходен процес на събитията и майсторски отрази.

Емоциите на терена взеха връх в 28-ата минута, когато основният арбитър Ники Йорданов реши, че левскарите би трябвало да останат с човек по-малко. Хали Тиам закъсня с интервенцията си против Фернандо Каранга и неразумно му влезе с двата крайници. Миг по-късно разумното се случи и африканецът пое прибързано към изхода на терена.

ЦСКА можеше да се възползва от численото си предимство в 31-ата минута. Фернандо Каранга пое топката с тил към вратата, завъртя се елегантно и насочи изстрел, който за негова жал не откри очертанията.

Втори огромен проблем сполетя отбора на Стамен Белчев в 32-ата минута. Малко след бруталното влизане на Тиам, звездата на ЦСКА - Фернандо Каранга показва, че не може да продължи срещата. Бразилецът напусна терена със сълзи на очи, бидейки сменен от Хеан Бланко. Макар и без него, футболистите на ЦСКА пробваха да пресират оптимално десетимата от Левски. " Армейците " заложиха на центрирания пред Митрев, като едно от тях можеше да бъде превърнато в гол от Манолев. Българският национал обаче остана под коженото кълбо и не съумя да насочи може би прецизен изстрел.

Левски получи преференциална опция за второ попадение малко преди сигнала за пауза. Обертан още веднъж завоюва самостоятелния конфликт с Жеферсон, след което пусна за намиращия се наоколо до голлинията Паулиньо. Бразилецът обаче не съумя да играе с топката и да нанесе съдбоносен удар.

С появяването в игра на Едвин Джеси на почивката, ЦСКА заигра надалеч по-огранизирано по крилото. Бившият състезател на НАК (Бреда) опита да асистира на Бланко с няколко положителни центирания, само че нито едно от тях не се трансформира в по този начин жадувания гол.

Всичко в тази турнирна двойка можеше да завърши в 51-ата минута, когато Габриел Обертан не се възползва от извънреден подарък на Жеферсон. Бразилецът позволи коженото кълбо да премине зад тила му, извеждайки самичък против Черниаускас френската звезда на Левски. Бившият състезател на Манчестър Юнайтед като че ли подцени обстановката и прати изстрела си във външната част на мрежата.

" Червените " очаквания се възродиха след гол на Хеан Бланко в 56-ата минута. Колумбиецът се оказа на точното място, откакто защитата на Левски не съумя да се оправи с пробив на Рафаел Енрике. Митрев по този начин и не улови топката, която след това стигна до вражеския нападател, осъществил от близко. Всичко това докара до огромна наслада в Сектор " Г " и резервира интригата жива до последния съдийски сигнал.

Символичните посетители стигнаха до цялостен поврат едвам няколко минути, откакто бяха вкарали първия си гол! Радостта на Рафаел Енрике обаче бе отнета от страничния арбитър, откакто съгласно него бразилецът е бил в състояние на засада сега на центрирането към него от страна на Станислав Манолев. На видеоповторенията пък ясно си пролича, че противоречивата обстановка е повече от дискусионна.

И тъкмо когато " алените " предвкусваха, че противникът им ще бъде повален, Левски като че ли нанесе съкрушителния удар в този турнирен конфликт. Паулиньо се пребори за една привидно безнадеждна топка по крилото, след което доста майсторски пусна за Буш. Румънецът се освободи от Бодуров и Барт, а момент по-късно елегантно преодоля Черниаускас за 2:1. Точният изстрел провокира дива еуфория даже и в Делио Роси, който стартира да прегръща чакащия да се появи в игра Васил Панайотов!

Въпреки, че интригата в този дуел привидно внезапно понижа, футболистите на ЦСКА не се отхвърлиха от търсенето на попадения. Нов гол в мрежата на Левски въпреки всичко се случи в 82-ата минута, който падна не и без общителното подпомагане на Божидар Митрев. Капитанът на " сините " сбърка съдбовно при едно центриране и сервира топката на тепсия за Алберг, който на празна врата направи 2:2.

До края нови страсти на националния стадион нямаше и след последния съдийски сигнал насладата беше за " сините ", които подсигуриха присъединяване си във финалния мач за Купата на България.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР