Отборът на Бостън Селтикс се класира за финала на Източната

...
Отборът на Бостън Селтикс се класира за финала на Източната
Коментари Харесай

Колосален Тейтъм подобри велик рекорд на Стеф Къри и изведе келтите към финала на Изток

Отборът на Бостън Селтикс се класира за финала на Източната конференция в НБА за втора поредна година. " Келтите " на старши треньора Джо Мадзула отстраниха Филаделфия Севънти Сиксърс с общ резултат 4-3 победи, откакто завоюваха решителния седми мач от серията с крайното 112:88 (23:29, 32:23, 33:10, 24:26) в своята зала " Търговско дружество Гардън ". По този метод 17-кратните първенци не престават похода си в плейофите, като в спор за място на Финалите ще се изправят против Маями Хийт в повтаряне на миналогодишната серия сред двата отбора, приключила с победа за Селтикс с 4-3.

И откакто през съвсем цялата серия звездата на Бостън Джейсън Тейтъм не успавше да откри себе си и да поддържа висока успеваемост при стрелбата от игра, то довечера крилото затвори устите даже и на най-големите си недоброжелатели. Тейтъм изведе своя тим към успеха, откакто осъществя рекордните в историята за съдбоносен седми мач 51 точки в коша на Филаделфия, а също така към тях добави и още 13 битки, 5 асистенции и 2 откраднати топки, като не позволи нито една неточност в нахлуване. По този метод четирикратният участник в " Мача на звездите " усъвършенства скорошното достижение от 50 точки на Стеф Къри, което изкара единствено две седмици на върха в класацията.

Тейтъм осъществя 17 от 28-те си опита от игра и съвсем собственоръчно отхвърли тима на Сиксърс още в третата четвърт. Както е известно, Тейтъм се намираше в кошмарна дупка в първите полувремена на последните няколко мача от серията, като имаше интервал, в който пропусна над 20 следващи изстрела, само че през днешния ден вкара 25 точки единствено през първите 24 минути, след което към този момент можеше да мисли и за място в историята. Все отново неговите 51 точки не са връх в историята на Селтикс, защото легендата на отбора Джон Хавличек държи първото място с 54 през 1973-а. Айзея Томас е втори с 53 точки през 2017-а, а Тейтъм дели третото място с Рей Алън (2009-а) и Сам Джоунс (1967-а). Изцяло в НБА върхът е на великия Майкъл Джордан с 63 точки точно против Бостън Селтикс през 1986-а.

Така на финала на Източната конференция Бостън се изправя против Маями Хийт, който получи няколко дни повече за отмора, откакто отстрани Ню Йорк Никс с 4-2 победи. Интересното е, че финалното каре в плейофите на НБА тази година напълно съответствува с това в " балона " през 2019-а, когато гледахме Селтикс против Хийт в едната конференция и Лейкърс против Нъгетс в другата. Тогава " горещите " победиха Бостън с 4-2 победи, само че през предишния сезон " зелените " си върнаха с триумф със 100:96 в решителния седми мач, в който Тейтъм още веднъж беше най-резултатен с 26 точки. Мач №1 от серията сред Бостън и Маями ще се организира в четвъртък заран от 3:30 часа в " Търговско дружество Гардън ".

Иначе, през днешния ден тимът на Филаделфия, и в частност звездите на отбора Джоел Ембийд и Джеймс Хардън, разочароваха с представянето си. Сиксърс се държаха в мача доникъде на третата четвърт, когато резултатът беше изцяло еднакъв, само че по-късно позволиха унищожителна серия и от тъждество при 55:55, единствено седем минути по-късно Бостън към този момент водеше с 21 точки при 79:58. " Най-полезният състезател " на постоянния сезон Ембийд приключи с едвам 15 точки, и то при 5/18 пукотевица от игра, до момента в който Брадата остана със единствено 9 точки при 3/11 пукотевица от полето. Най-резултатен за Филаделфия бе Тобайъс Харис с 19 точки, Тайрийз Макси вкара още 17, а Пи Джей Тъкър способства с 11 точки.

От другата страна на паркета пък Тейтъм имаше правилен асистент в лицето на Джейлън Браун, който също се показа чудесно и завърши срещата с 25 точки и 6 битки. Малкълм Брогдън пък способства с сила от пейката и осъществя 12 точки, като с него на терена Селтикс вкараха 20 точки повече от Сиксърс.

Проклятието на седмия мач пък продължава да тегне над старши треньора на Фили Док Ривърс, който загуби за десети път в кариерата си в съдбоносен дуел - най-вече измежду всички останали наставници в историята на НБА. Така за четвърта поредна година тимовете на Ривърс (ЛА Клипърс преди този момент и Филаделфия в последните три) не съумяват да прескочат полуфиналите на своята конференция. Самият Док не е достигал до финала на конференцията от 2011-а насам, когато за последно го направи със Селтикс, с който завоюва и единствената си купа в НБА през 2008-а.

Снимки: Gettyimages
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР