Отборът на Барселона е поискал от редица големи банки да

...
Отборът на Барселона е поискал от редица големи банки да
Коментари Харесай

Притеснително: Барселона всеки момент може да фалира

Отборът на Барселона е изискал от редица огромни банки да разрешат на клуба да забави изплащането на дълга си, с цел да може той да не изпадне в неплатежоспособност, което е сериозна паника за последователите на клуба.

Според „ El Confidencial “, „ каталунците “ са поискали от банки като „ Goldman Sachs “, „ Allianz “, „ Barings “, „ Amundi “ и „ Prudential “ освобождение от отговорност за осъществяване на финансови отговорности, които са на стойност от към 178 милиона английски лири. Съобщава се, че испанският отбор има негативен оборотен капитал от 535 милиона паунда, като още 89 милиона паунда се дължат на други кредитори.

През сезон 2019/2020 Барселона разгласи, че се чака да бъде първият клуб, който минава границата от 1 милиард паунда доходи. Но тази сума е била към този момент изразходвана поради пандемията от ковид. Миналият октомври клубът разгласи, че задълженията са се удвоили, като се тормозят за нови финансови резултати през сезона.

„ Marca “ разкрива, че дългът на клуба е повишен от 193 милиона до 434 милиона паунда за 12 месеца от юни 2019 до юни 2020 година. В резултат на това клубът понижи част от заплатите на първия тим. Клубът въпреки всичко имаше известни доходи в размер на 71 милиона паунда поради продажбите на Нелсон Семедо, Артур, Иван Ракитич и Марк Кукурея.

Миналото лято в клуба имаше съществени разтърсвания поради желанието на звездата на отбора Лионел Меси да напусне след спор с тогавашния президент Хосеп Мария Бартомеу. Аржентинецът опита да си тръгне като свободен сътрудник, само че управлението оспори това и съобщи, че той има уговорка за откупуване, която би трябвало да бъде платена, с цел да може той да си тръгне. В последна сметка Меси реши да не дава „ каталунците “ на съд и остана, а Бартомеу подаде оставка.

Заплатите на играчите погълнаха по-голямата част от бюджета на клуба, като краткотрайният президент Карлос Тускетс по-рано разкри, че възнагражденията на играчите са били 70 % от общия разполагаем бюджет.

Барселона трябваше да избере нов президент при започване на тази година, само че изборите бяха отсрочени вследствие на пандемията от ковид. Следващият президент и новия съвет ще би трябвало да се оправят с тежката финансова обстановка, като 420 милиона евро от този дълг ще би трябвало да се платят през идващите 12 месеца.

Това е нещо, което клубът не може да си разреши сега и по тази причина евентуално ще е належащо скъпо преструктуриране на тези задължения, което ще хвърли клуба в по-нататъшна финансова дупка.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР