Отборът на Аржентина е новият световен шампион по футбол. На

...
Отборът на Аржентина е новият световен шампион по футбол. На
Коментари Харесай

МАЧЪТ НА ВЕКА: Меси триумфира над Мбапе и спечели Мондиал 2022


Отборът на Аржентина е новият международен първенец по футбол. На финала в Катар Аржентина надигра с 4:2 след осъществяване на дузпи в неповторима драма състава на Франция.

В постоянното време резултатът бе 2:2, а в продълженията 3:3. Така се стигна и до продълженията, в които Аржентина завоюва.

Голмайстори 1:0 Меси 23 дузпа, 2:0 Анхел Ди Мария 36, 2:1 Мбапе 80 дузпа, 2:2 Мбапе 81, 3:2 Меси 109, 3:3 Мбапе 117 дузпа

Първото по-сериозно състояние пристигна в 3-ата минута, когато Родриго де Паул копна добре топката към Хулиан Алварес в наказателното поле, само че ударът на младока бе слаб, а и той бе в засада. 

Две минути по-късно Алексис Мак Алистър стреля мощно от отдалеченост, само че Юго Лорис бе позициониран добре и улови топката. 

Натискът на Аржентина продължи и в 8-ата минута шут на Де Паул от границата на наказателното поле бе блокиран от Рафаел Варан, след което топката излезе в ъглов удар. 

В 17-ата минута Родриго де Паул пусна добър пас по земя от дясното крило към дъгата на наказателното поле, само че оттова Ди Мария стреля високо над френската врата. 

Франция сътвори първото си 100-процентово състояние след 20 минути игра, когато Антоан Гризман центрира от директен свободен удар, само че удар с глава на Оливие Жиру мина над вратата. 

След този гол Франция опита да придвижи играта пред вратата на " албиселесте ", само че без триумф. Вместо това, хората на Лионел Скалони продължиха да са по-активни и да нападат повече. 

Веднага по-късно Дидие Дешан направи две смени в офанзива, като Рандал Коло Муани и Маркус Тюрам влязоха на местата на Усман Дембеле и Оливие Жиру, които с нищо не допринасяха за офанзивите на " петлите ", които до края на полувремето взеха владеенето на топката и пробваха да обкръжат наказателното поле на Аржентина. 

Натискът на " петлите " обаче не носеше рискове пред вратата на Емилиано Мартинес и по този начин първата част приключи при резултат 2:0 за Аржентина. 

Втората част на мача стартира с рисков удар на Родриго де Паул в 49-ата минута, само че той бе избавен от Лорис. В 54-ата минута Емилиано Мартинес позволи неточност, откакто не съумя да почисти една топка. Аржентинският вратар бе отишъл в центъра на половината на Аржентина и не съумя да нацели топката, само че за негова наслада, тя отиде в негов съотборник и опразнената врата не бе застрашена. 

В идващите минути играта се успокои и положения пред двете порти нямаше. В 59-ата минута обаче Алварес бе изведен вдясно от френската врата, само че ударът му от дребен ъгъл бе избавен без проблем от френския вратар. 

Минута по-късно аржентинците направиха страхотна офанзива. Ди Мария се обърна добре на лявото крило и пусна пас паралелно на голлинията. Родриго де Паул пропусна топката, която стигна до Меси, който обаче бе притиснат от бранители на Франция и стреля неопределено. 

Атаките на Аржентина не спираха и единствено положителното излизане на Лорис предотврати трети гол във вратата му, защото Алварес пусна добра топка към присъединилия се от втора позиция Мак Алистър в 63-ата минута. 

В 67-ата минута Коло Муани стреля с глава след центриране от корнер, само че прати топката около десния непряк дирек. Това бе и първият удар на Франция по посока на аржентинската врата в мача.

Аржентина отговори с шут отдалеко на Енцо Фернандес, само че френският пазач се намеси акуратно. Добра работа вършеха аржентинските халфове, които сполучливо се противопоставяха на опитите за набези на французите. 

Малко по-късно Маркъс Тюрам получи жълт картон за симулация в наказателното поле, където искаше да завоюва нова дузпа за Франция. Последваха по-силни минути за защитаващия купата си международен първенец, като в 94-ата минута Мбапе стреля рисково от 25 метра, само че след рикошет в крайници на Ромеро, топката мина над вратата. 

С необикновено избавяне се отличи Мартинес, който хвана топката след шут на Рабио с левия крайник. 

От другата страна Юго Лорис направи превъзходно избавяне в 7-ата минута на добавеното време, когато отрази шут на Меси от границата на наказателното поле. 

До края на 8-минутното продължение не се стигна до повече чисти положения пред двете порти и по този начин дуелът влезе в продължения. 

" Гаучосите " започнаха по-силно в първото 15-минутно продължение на мача, като с неакуратен удар се регистрира Мак Алистър. Постепенно Франция изравни играта и на собствен ред потегли в офанзива. 

В 104-ата минута Жул Кунде се оправи добре с опазването на Акуня, избутвайки го към аутлинията. Осмицата на Аржентина въпреки всичко стреля, само че неопределено. 

Секунди по-късно удар на Лаутаро Мартинес бе блокиран, а секунди по-късно Варан си постави главата на пътя на топка, изстреляна от Гонсало Монтиел от воле и я извади в корнер. 

Футболистът на Интер направи нов сериозен пропуск в добавеното време на първото продължение, откакто бе изведен на добра позиция, само че прати топката около десния непряк дирек. 

Две минути след началото на второто продължение Меси стреля мощно оттатък границата на наказателното поле, само че Лорис още веднъж избави. 

В 117-ата минута Килиан Мбапе означи своя хеттрик в мача, откакто означи втора дузпа за Франция за игра с ръка в пеналта на Аржентина.

В 120-ата минута Мбапе центрира остро от лявото крило. Коло Муани не съумя да играе с глава в наказателното поле и топката профуча около левия непряк дирек. 

След това играта се накъса, като Аржентина натисна грубо. Франция сътвори ужасно полжение в 123-ата минута, само че Мартинес избави удар на Коло Муани, който бе излязъл самичък против вратаря, който остави отбора си в мача. И се стигна до осъществяването на дузпи. 

0:1 Килиан Мбапе - вкарва  

1:1 Лионел Меси - вкарва 

1:1 Кингсли Коман - пропуща (Мартинес спасява)

2:1 Пауло Дибала - вкарва 

2:1 Орелиен Чуамени - пропуща (стреля неточно)

3:1 Леандро Паредес - вкарва 

3:2 Рандал Коло Муани - вкарва 

4:2 Гонсало Монтиел - вкарва 

КРАЙ НА МАЧА - АРЖЕНТИНА Е СВЕТОВЕН ШАМПИОН! 

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР