Отбор от родолюбиви българи, сред коитопредседателят на ПП НДСВ -

...
Отбор от родолюбиви българи, сред коитопредседателят на ПП НДСВ -
Коментари Харесай

Родолюбци за пример! Председателят на НДСВ Ст. Илчев  и водачът на кандидат-депутатската листа, инж. Ат.Гиздов, даряват средства за възстановяване паметник на Незнайния македонски четник в Пиринско 

Отбор от родолюбиви българи, измежду коитопредседателят на Политическа партия Национална движение „Симеон Втори" - Благоевград, Станимир Илчев и инж. Атанас Гиздов, лидер на кандидат-депутатската листана царската партия в Пиринско, се събраха през днешния ден в центъра на Благоевград на мястото, където ще бъде повдигнат още веднъж, събореният през 1947 година монумент на Незнайния македонски въстаник.

Патриоти по душа те горещо се причисляват към амбициозната концепция за възобновяване на паметника, подета от благоевградчанина Юрий Николов, ръководител на „ Гражданско съдружие Горна Джумая “, който също участва на събитието.

„ Не единствено в Благоевград, а като цяло ние би трябвало да бъдем съпричастни към делата на предците ни, борили се за свободата и правдините на България, с цел да има потомците ни с какво да се гордеят “, сподели Станимир Илчев, дошъл от София в Благоевград, с цел да поддържа концепцията за възобновяване на паметника. Водачът на царската партия в Пиринско инж. Атанас Гиздов, който е измежду най-успешните строителни бизнесмени в района,лично се ангажира да взе участие интензивно в монтажа на паметника със свои експерти, както и да откри спонсори.

„ Идеята е да помогнем паметника да се трансформира в въплъщение на всички тези, които са паднали за свободата на Македония и Одринско, т. е. за дейците на македоно -одринското революционно придвижване. Той акцентира, че живеем във времена, в които се усеща липса на народен блян и цели и младежите губят своите корени. Нека дружно да създадем самодейността действителност, да дарим средства, с цел да имат младежите, знак, образец и да се гордеят, че България е дала толкоз доста на своите генерации “, добави още строителят на съвременен Благоевград.

Вярвам в триумфа, виждам че тимът, в който се включваме, е сериозен, тъй като това е шести път, в който се прави опит да бъде възобновен този монумент, добави още Гиздов., който взе участие в изборите с номер 10 в интегралната бюлетина и преференция 101.
Според Юри Николов една от аргументите паметника все да не е възобновен е, че ще бъде доста безценен. „ По наши калкулации ще коства сред 250 и 350 хиляди лв.. Тези пари би трябвало да се съберат. Другото е, че не е останало нищо като качествени скици или планове от това време – 90 години, откогато е бил издигнат.

От него не е останало нищо, фотосите са некачествени, даже не знаем по какъв начин е изглеждал паметникът откъм гърба. За това сега вършим акция за набиране на информация за този опустошен паметник “, изяснява Юрий, който по специалност е фотограф. На същото място преди няколко години направиха някаква реституция, само че тя е надалеч от първообраза на паметника на " Незнайния македонски въстаник ". Ето за какво е належащо да бъде възобновен достоверният монумент, открит през 1933 година

Паметникът на Незнайния македонски въстаник в Горна Джумая е повдигнат през 1933 година, съборен е през 1947 година Самият паметник, от който не е останал даже един камък, съставлява фигура на въстаник с пушка, чийто приклад опира в краката му. Паметникът се е намирал на днешния площад „ Македония “, на мястото на днешната градинка пред ДНА, вдясно от читалището. След събарянето му по заръка на Коминтерна, на площада е повдигнат величествен монумент на Гоце Делчев. Има няколко митове за него – че не е погубен, че съществува, че някъде е спретнат, както и, че на мястото където е бил е изкопан трап и покрит с пръст.
В Горна Джумая през февруари 1933 година се провежда Великият македонски събор на българската бежанска общественост от Македония. През август 1933 година във връзка честването на 30-годишнината на Илинденско-Преображенското въстание паметникът е тържествено открит. На събитието участва и българският общоприет консул в Париж Леон Ламуш.

Изработен е от скулпторите Пандо Киселинчев и Кирил Шиваров. Намирал се е на площад „ Македония “ в центъра на Горна Джумая, наоколо до мястото, където през 1955 година е подложен паметникът на Гоце Делчев. След Деветнадесетомайския прелом от 1934 година е неразрешено от новите управляващи да се вършат празнувания и митинги около паметника, а след след Деветосептемврийския прелом от 1944 година е опустошен. Дори в Регионален исторически музей – Благоевград има доста фотоси на младежи, които са се снимали там, където са се случвали огромна част от културните прояви в града.

Предизборна обява. Купуването и продаването на гласове е престъплие.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР