Отбелязване на 24 май. Снимка: Христо Касабов, БТА Министър-председателят Димитър Главчев

...
Отбелязване на 24 май. Снимка: Христо Касабов, БТА
Министър-председателят Димитър Главчев
Коментари Харесай

Премиерът Главчев се включи в официалното честване на 24 май в София

Отбелязване на 24 май. Снимка: Христо Касабов, Българска телеграфна агенция

Министър-председателят Димитър Главчев взе участие в формалното честване на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност – 24 май .

„ Моето обръщение – с книжовността, таз мощ нова, съдбините си възобнови. Честит празник на всички “ , сподели той.

Премиерът се включи в шествието от постройката на Министерството на образованието и науката до Националната библиотека „ Св. Св. Кирил и Методий “ , където се състоя церемониален водосвет . Венци и цветя бяха поднесени пред паметника на просветителите.

Припомняме, че по-рано през днешния ден той популяризира следното одобрение във Фейсбук:

„ Уважаеми учители, преподаватели, възпитаници,

Скъпи просветители,

Уважаеми българи,

Честит Ден на Светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета, и на славянската словесност – 24 май! За нас този ден е най-светлият Празник-той ни сплотява като народ, съхранява ни през годините и ни кара да се гордеем с нашата книжовност и просвета. Нека помним делото на първите просветители,нека помним първите ни учители. Нека се поклоним пред делото им и кажем нашето голямо Благодаря!

Честит празник на българската култура и просвета! “

А от Министерски съвет поздравиха:  „ На 24 май означаваме Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност. Празник на словото, знанието и духовността! Ден, в който почитаме и популяризираме делото на първоучителите Св. Св. Кирил и Методий и почитателите им. Тяхната задача поставя устоите на българските светли съдбини, възпети в химна на просвещението „ Върви, народе възродени “.

Този обичан от всички празник е мотив да се гордеем, че сме наследници на хилядолетна книжовна и духовна традиция. Нека благодарим още един път на българските учители, преподаватели и културни дейци, че дават най-хубавото от себе си, с цел да не угасва в никакъв случай пламъкът на познанието.

Буквите са безконечни, по този начин както е безконечен стремежът ни да образоваме децата си, да предадем опита и научените уроци на идващите генерации. Нека ценим и пазим книжовността, която историята е потвърдила, че е здрав щит, с който преодоляваме тестванията на времето. За да пребъде България!

Честит празник! И превъзходен мотив да купим и подарим книга! “

Румен Радев: Достойнството на едно общество е в директна връзка с отношението ни към знанието

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР