Отбелязваме Международния ден в памет на загиналите и пострадалите при

...
Отбелязваме Международния ден в памет на загиналите и пострадалите при
Коментари Харесай

Отбелязваме Световния ден за безопасност и здраве при работа

Отбелязваме Международния ден в памет на починалите и потърпевшите при трудови злополуки и професионални заболявания служащи, както и Световния ден за сигурност и здраве при работа.

Вече 20 години 28 април се отбелязва допълнително от 100 страни в света. Целта е повишение на осведомеността и фокусиране на вниманието на обществеността върху мащаба на проблемите, свързани с обезпечаването на безвредни и здравословни условия на труд и понижаване на смъртните случаи и пострадвания на работното място. Ангажираността и виновното отношение на работодателите и на работещите за основаването и спазването на здравословни и безвредни условия на труд са единственият вероятен път за трайното създаване на световна просвета на предварителна защита на трудови злополуки и професионални болести.

От 1950 година Международната организация по труда и Световната здравна организация споделят обща формулировка за трудово здраве. Тя е призната от обща МОТ и СЗО Комисия по трудово здраве на нейната първа сесия през 1950 и актуализирана на нейната 12-а сесия от 1995 година Дефиницията е следната: „ Трудовото здраве има следната цел: да поддържа най-висока степен на физическо, умствено и обществено богатство на работещите във всички професии; предварителна защита във връзка с работещите към нарушение на тяхното здраве, породено от изискванията на техния труд; отбрана на работещите в тяхната претовареност от опасности, произлизащи от отрицателни и нездравословни фактори във връзка с здравето, полагането и поддържането на работещия в работни условия, пригодени за физиологичните му и душевен благоприятни условия, и, като цяло, акомодацията на работата към индивида и на всеки човек към неговата работа “.

Целта на всички професионални здравни и свързани с сигурността стратегии е да се стремят към основаване на безвредно място за работа. Като второстепенен резултат това има смисъл на отбрана за сътрудниците, членовете на фамилиите, клиентите, околните общности или други членове на обществото, които могат да бъдат повлияни. Това е област, която може да включва взаимоотношения сред предметни области като трудова медицина, индустриална и трудова хигиена, публично здраве, безвреден инженеринг, химия, здравна физика.

По данни на Международната организация на труда над 2,3 млн. смъртни произшествия и 300 млн. трудови злополуки, причиняващи пострадвания, се записват годишно в международен мащаб.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР