Отбелязваме 80 години от спасението на българските евреи. Една от историите,

...
Отбелязваме 80 години от спасението на българските евреи.
Една от историите,
Коментари Харесай

Близки на спасени български евреи разказват за събитията от 1943 г.

Отбелязваме 80 години от спасението на българските евреи.

Една от историите, които ни връщат във времето на боязън и достолепие.



Снимка: bTV

За унижението Ивет Анави да носи жълта звезда си спомня синът доктор Ели Анави. През 40-те години на 20. век евреите у нас са длъжни да бъдат с характерен знак и да съблюдават лист от ограничавания.

„ Да бъдат убити. Невъзможност да се пътува, нямаш право да излизаш по улиците, единствено 2 часа дневно и любовта сред моите родители стартира сред 8 и 10 ч. сутринта по периферните улици на Пловдив. Това е част от преследванията, дехуманизирането на евреите “, споделя пред БТВ д-р Ели Анави.



Снимка: bTV

В нощта на 9 март 43-а евреите в Пловдив към този момент знаят, че депортацията от така наречен остарели лимити на България е почнала. 22-годишната Ивет е извикана от родителите си да се прибере от София, където учи романска лингвистика.

И се стартира.

„ Чува се звук в прилежащата къща на нейните вуйчовци, които са вдигнати, съумяват да предадат известие, че най-лошото стартира “, споделя доктор Анави.

Посред нощ изпращат младото момиче да търси помощ от ръководителя на търговско-промишлената палата в града Обрейко Обрейков. Никой не подозира, че таман Ивет ще се трансформира в първия глас на избавлението.

 



Снимка: bTV

„ Тя, макар целият боязън, суматохата, отива при господин Обрейков, който на собствен ред осведоми владиката, бъдещият патриарх Кирил и нататък историята е известна. Достойното държание на митрополит Кирил, който пази онеправданите, изпраща депеша на царя и късно следобяд на 10 март заповедта за депортация е анулирана “, споделя Анави.

Около година по-късно родителите на доктор Анави подписват брак. И още веднъж попадат под ударите на закона за отбрана на нацията. За да участват на сватбата им - всички посетители споделят, че отиват на заравяне. Това е единствената основателна причина да излязат от домовете си.   



Снимка: bTV

„ Те се женят на 2 юни 1944 година, за какво навръх тази дата, тъй като татко ми е получил  призовка да се яви на 13 юни на гарата с една раница на гърба. Не е било ясно дали това е отсрочената депортация, и просто са желали да бъдат дружно в ешалоните към Полша. Усещането е било за гибел “, споделя мъжът.

Ивeт Анави доживява до 100 години. На 75 стартира да написа за еврейската общественост в родния ѝ Пловдив, за езика, културата и кухнята на сефарадските евреи. Издава 10 книги, последната възнамерява да е за Холокоста, само че не съумява да я напише.

80 години по-късно за достолепието на първия глас на спасението на пловдивските евреи има кой да споделя.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР