Отбелязваме 25 години от пускането на първия участък на софийското

...
Отбелязваме 25 години от пускането на първия участък на софийското
Коментари Харесай

Фандъкова за 25 г. от метрото: За по-малко от две десетилетия изградихме изцяло нова транспортна мрежа на София

Отбелязваме 25 години от стартирането на първия сектор на софийското метро! Това написа във Facebook кметът на София Йорданка Фандъкова.

На 28.01.1998 година са открити първите 6,5 км.

Днес метрото на София е към този момент 52 км. 80% от тях успяхме да построим в последните 14 години.

Много хора към този момент не помнят каква беше София преди да има метро през „ Дружба “, „ Младост “, „ Изгрев “, „ Лозенец “, „ Надежда “, „ Красно село “, и „ Овча купел “.

И сега строим 3 км метро през регион „ Подуяне “, а напролет ще стартираме още 6 км през регион „ Слатина “. Така през 2023 година ще строим общо 9 км нова метромрежа.

С обезпеченото финансиране и стартиралото строителство подсигуряваме, че след 4 години метромрежата на София ще бъде 61 км и над половин милион души на ден ще пътуват по най-бързия и комфортен метод в града.

В тези 14 години опазих и осигурих над 2,5 милиарда лева за строителството на метрото. Това е голям план - и като мащаби, и като строителна активност, зад който стои както ясна управническа визия за развиването на София, по този начин и поредният труд на екипа на проф. Стоян Братоев и „ Метрополитен “.

Благодаря на всички инженери, проектанти и строители за голямата работа, както и на политиците, които са заставали зад метрото на София.

За по-малко от две десетилетия изградихме напълно нова транспортна мрежа на София. Това е голям триумф за София и план, който би трябвало да продължи.

Затова дружно с новото строителство през 2023 година ще осигурим и трасетата за две бъдещи разширения – през „ Люлин “ до околовръстния път и през кв. „ Витоша Водноелектрическа централа Симеоново “ и „ Кръстова вада “ до Студентски град.

Като кмет поех ангажимент строителството на метрото да не стопира. И до през днешния ден извършвам обещанието си, макар съпротивата и компликациите, през които минаваме. Защото съм уверена, че метрото на София е най-важният план, и в него няма място за мандатно мислене и конюнктурни сметки.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР