Отбелязваме 174 години от рождението на Христо Ботев. В Калофер,

...
Отбелязваме 174 години от рождението на Христо Ботев. В Калофер,
Коментари Харесай

174 години от рождението на Христо Ботев

Отбелязваме 174 години от рождението на Христо Ботев. В Калофер, родния град на огромния български стихотворец и бунтовник, ще се състои митинг-поклонение. Слово ще произнесе вицепрезидентът Илияна Йотова.

Тържествената гала ще стартира с боен обред от двора на Националния музей „ Христо Ботев “.

Музеят е построен на мястото, където се е намирала последната къща на Ботевото семейство. Тя е била разрушена при опожаряването на подбалканския град през 1877 година.

По самодейност на калоферското поданство и родолюбиви българи от цялата страна постройката е възобновена и е открита като музей през 1944 година.

В експозицията, която се чака през днешния ден да бъде посетена от доста хора, максимален интерес провокират единствените непокътнати персонални движимости на Ботев - джобен часовник и писалищни такъми.

По традиция в днешния ден ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на майката на великия българин Иванка Ботева, намиращ се в двора на музея. Ще прозвучи и първото Ботево стихотворение „ Майце си “.

След митинга-поклонение пред мемориалния комплекс „ Христо Ботев ", извисяващ се над града, ще бъде положен „ Гирлянд на славата “.

Във Враца с боен обред ще бъдат поднесени венци и цветя на паметника на Христо Ботев.

Някои от обичайните прояви във Враца, свързани с рождената дата на Христо Ботев се отсрочват втора поредна година в изискванията на ограничаващи ограничения. Днес 174 годишнина от рождението на поета-революционер ще бъде маркирана с боен обред по поднасянето на венци и цветя на паметника му в центъра на града.

Освен военнослужещи и представители на институции, своята благодарност ще изразят и доста врачани.

" Ботев е галактика, огън, плам, независимост, воин. На моите деца към този момент постоянно им описвам, че би трябвало да го знаят, да го помнят и в случай че могат от него да взимат този пламък ".

" Ботев е откровеността, Ботев е това, което желаеме да бъдем ".

" Велик българин, с който би трябвало да се гордеем. За огромно страдание през днешния ден липсват такива хора и по тази причина сме на този хал ", разясниха жители на Враца.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР