Отбелязваме 149 години от смъртта на Васил Левски. Полицици и

...
Отбелязваме 149 години от смъртта на Васил Левски. Полицици и
Коментари Харесай

Почитаме 149 години от смъртта на Васил Левски

Отбелязваме 149 години от гибелта на Васил Левски. Полицици и жители ще изразят почитта си към българския бунтовник в разнообразни точки от страната.

Аростолът на свободата е обесен на 6 февруари 1873 година, когато в действие е Юлианският календар. След като през 1916 година държавната власт вкарва Григорианския, датата се измества на 18 февруари. Възпоменателните церемонии стартират да се провеждат ден по-късно поради неточност - към 6 са прибавили 13 и са получили 19. Само че би трябвало да се брои и самата дата 6-и. Традицията обаче е останала и за националните празнувания страната не я трансформира.

Възпоменанията за гибелта на Левски стартират от родната му къща в Карлово.

„ Очакваме доста хора да дойдат в дома му “, споделя шефът на музея Дора Чаушева.

Паметникът на Васил Левски е открит публично през 1895 година след 17 година градеж. Архитект е Адолф Кулар, като в началото по проект е трябвало да има и полумесец със забоден в него православен кръст, само че заради външнополитически напън това не е осъществено.

Столичани и посетители на града се стичат пред паметника да оставят цветя в памет на Апостола.

По мотив годишнината от 10:00 ч. до 20:00 ч. почетни часови ще има пред паметника на Васил Левски. От 17:00 ч. в храм „ Света София “ ще стартира панихида в памет на йеродякон Игнатий – Васил Левски.

От 18:00 ч. пред Паметника на Васил Левски на бул. „ Васил Левски “ ще се състои гвардейска гала с поднасяне на венци и цветя от гвардейци венценосци.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР