Отбелязваме 145 години от смъртта на Васил Левски – Апостола

...
Отбелязваме 145 години от смъртта на Васил Левски – Апостола
Коментари Харесай

145 години от смъртта на Апостола на свободата!

Отбелязваме 145 години от гибелта на Васил Левски – Апостола на свободата.

По този мотив в цялата страна са проведени редица събития и възпоменателни прояви. Архиерейска панихида в памет на Левски ще бъде отслужена в храм „ Св. София” в столицата от 17 часа, а по-късно е проведено литийно шествие.

В 18 ч. пред Паметника на Апостола ще стартира поклонение.

Шествия и възпоменания са проведени още в Ловеч, родното на Апостола Карлово и при историческото Къкринско ханче, където е хванат.

Васил Левски е хванат на 27 декември 1872 година при Къкринското ханче. И до през днешния ден не е потвърдено кой е предателят на Апостола. Часове след залавянето му турците не са знаели кого тъкмо са задържали. Апостолът е отведен в София, където е изправен пред съд.

Васил Левски построява отбраната си на основите на правата на християните съгласно турския Хатихумаюн, с цел да не издаде някого и вътрешната революционна организация. Няколко пъти той заявявал, че е търсил законни пътища за изменение на живота в империята.

Смъртната присъда е издадена на 14 и е доказана на 21 януари 1873 година Процесът приключва, а съгласно историците Комисията, съдила Апостола, е иззела функционалностите на съд, което е неприемливо по законите на самата империя. 60 подсъдими са наказани на затвор и изгнание и двама са обесени — Димитър Общи и Васил Левски.

Апостолът увисва на бесилото на 18 февруари 1873 година, само че обичайно датата се отбелязва на 19 - тогава той още не е навършил 36 години.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР