Отбелязваме 145 години от Шипченската епопея. Кулминацията на тържествата е

...
Отбелязваме 145 години от Шипченската епопея. Кулминацията на тържествата е
Коментари Харесай

145 години от Шипченската епопея - започна кулминацията на тържествата

Отбелязваме 145 години от Шипченската епопея. Кулминацията на тържествата е на историческия връх Шипка. Много българи се качиха на историческия връх, с цел да отдадат респект на героите.

Честванията стартират с панихида в памет на починалите в боевете при Шипка, след което туристически поход пое към връха. Честванията се организират под патронажа на президента Румен Радев.

На поклонението участва вицепрезидента Илияна Йотова. Тя прикани преди всичко за единство и подсети, че народ, който е изгубил историята си или памчетта си, е жертван. Йотова означи още, че България не търпи жадност за власт, пари и привилегии.

" Днес свеждаме още веднъж глава за реверанс, тъй като след подвига се роди и Българската войска. Започна летописа на славната книга на българското войнство, на успехите, на славата, на дързостта и смелостта. И всякога, когато ние, българите, имаме потребност някой да ни разсъни, препрочитаме тези страници, тъй като колкото и да ни е мъчно, тъкмо от тази книга на Българската войска черпим и самочувствие, и храброст да вървим напред. ", сподели Илияна Йотова.

Отбраната на Шипченския проход през август 1877 година обръща хода на Руско-Турската освободителна война и отваря пътя към възобновяване на българската страна след петвековно османско господство.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР