Отбелязваме 141 години от Шипченската епопея. Отбраната на прохода е

...
Отбелязваме 141 години от Шипченската епопея. Отбраната на прохода е
Коментари Харесай

141 г. от Шипченската епопея, решила края на Руско-турската освободителна война

Отбелязваме 141 години от Шипченската епопея. Отбраната на прохода е една от най-героичните и решаващи борби по време на Руско-турската освободителна война през 1877 - 1878 година Жертвите, които съветските полкове и българските дружини дават на Шипка и в полето на Шейново, са към 11 000 - убити, ранени и безследно изчезнали.

Държавният глава произнесе слово и постави венец пред Паметника на свободата на връх Шипка.

Шипка, Казанлък

Честванията започнаха с панахида за починалите герои, която беше отслужена в Соколския манастир. След това десетки се насочиха на обичайния поход към Шипка.
Николина: Децата за първи път идват опитваме се да ги накараме да ценят и обичат българското. Този връх демонстрира, че свободата не е безплатно. Хората са я извоювали за нас. " Виктория Милева: Просто тук има едно изключително възприятие. Ходи ли сме на всички места в България на исторически места. Тук възприятието в действителност е все едно съм в историята. Връщам се години обратно и изпитвам огромна горделивост.  © Валентин Николов, пресцентър президенство
На връх Свети Никола президентът Румен Радев одобри почетния строй на Националната гвардейска част и постави венец пред Паметника на свободата. В словото си президентът съобщи, че през днешния ден всички българи пристигнали на Шипка, преподават урок по история на цяла България.
Румен Радев, президент на Р България: В последните години бе направено не малко, с цел да се пренапише тази история в услуга на политическите шарлатани от ново време. Но както и преди няколко месеца в мартенския сняг, тук още веднъж са хиляди и, както Вазов споделя, със своето наличие на този именит връх, вие строшавате на клеветата зъбът. Да живее България!
Честванитя продължиха с обичайна възстановка на шипченската епопея.
 © Българска телеграфна агенция / АРХИВ
Тази година в нея взеха присъединяване над 265 души.
Ангел Вранчев: Единственото нещо, което ги кара тези хора да защитят този проход е възприятието да защитят дома си. Бащинството, неговите деца да пишат на езика, който се е родил. Иван Николов: Сърце българско. Заради децата да видят какво е било да запазят България. доктор Добрин Добрев: Светът наподобява доста по-различно на гърба на кон и то на връх Шипка. Желанието за независимост, желанието българите да имат лична страна, свободна страна, това е дало мощ на малцната, да спасят своите сънародници.
На Шипка българските опълченците затварят вратата на турците към Северна България. Битката взема решение изхода от Руско-турската освободителна война.
 © Българска телеграфна агенция  ​Отбелязваме 141 години от Шипченската епопея ​Отбелязваме 141 години от Шипченската епопея
Отбелязване на 141 години от Шипченската епопея през Руско-турската освободителна война. Тържествата се организират на връх Шипка и са под патронажа на...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР