Отбелязваме 132-рата годишнина от Съединението на Княжество България и Източна

...
Отбелязваме 132-рата годишнина от Съединението на Княжество България и Източна
Коментари Харесай

132 години от Съединението

Отбелязваме 132-рата годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

Кулминацията на националните празнувания ще бъде довечера в Пловдив, където на този ден през 1885 година военни елементи и четата на Чардафон Велики арестуват поставения от османците губернатор и афишират Съединението.

На тържествената заря инспекция пред паметника на площад " Съединение " ще участва и президентът Румен Радев. Преди формалната гала в зала Съединение на Регионалния исторически музей ще бъде открита изложбата „ Непознатата война ". Експозицията е построена единствено върху истински исторически свидетелства и подчертава на мястото на България в Първата Световна война и присъединяване на пловдивските полкове в най-големите сражения.

По традиция пред Военния клуб Комитет „ Родолюбие " ще показа възстановка на събитията от 6 септември 1885 година Тържествата ще стартират сутринта.

В Катедралния храм „ Света Богородица " пловдивският митрополит Николай ще отслужи молебен. Венци и цветя ще бъдат поднесени пред паметника на Захари Стоянов и пред паметната плоча на майор Райчо Николов. По обед в Пловдив ще финишират участниците от 42-я мемориален маратон, чийто пробег ще стартира в 9 и половина от площада в град Съединение.

В празничната стратегия през днешния ден са планувани доста концертни прояви.Годишнината от Съединението на Княжество България и Източна Румелия ще бъде маркирана в цялата страна.

В София церемонията ще се състои пред Мавзолея-костница на княз Александър І Батенберг от 11.30 часа.Началото на честванията беше обещано с протест заря в град Съединение нощес.

Председателят на Народното събрание Димитър Главчев одобри строя и поздрави почетните роти на Българската войска.

Чрез Съединението народът ни потвърди на Европа,че е задоволително зрял, с цел да има своя страна, която да е политически и стопански фактор на Балканите, акцентира в слолото си ръководителят на Народно събрание

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР