Отбелязваме 1 май - Ден на труда и на международната

...
Отбелязваме 1 май - Ден на труда и на международната
Коментари Харесай

1 май е - Денят на труда и на международната работническа солидарност

Отбелязваме 1 май - Ден на труда и на интернационалната работническа взаимност. На тази дата в доста страни по света се напомнят достиженията на проведеното работническо придвижване.
Отбелязва се от 1890 година с резолюция, призната на учредителния конгрес на Втория интернационал в Париж, Франция (14-21 юли 1889). Тази дата се свързва с годишнина от началото (1886) на огромна протестна вълна в Съединени американски щати с искане за осемчасов работен ден, в която се включват над 300 000 служащи от цялата страна.
В България първият опит за честването на деня е през 1890 година по самодейност на Типографското сдружение. Първите всеобщи митинги са през 1893 година в София, Пловдив и Видин.
За първи път Денят на труда и на интернационалната работническа взаимност е разгласен за формален празник през 1939 година, а от 1945 година се празнува всяка година. С Кодекса на труда на България, признат от 8-ото Народно заседание на 21 март 1986 година, 1 май е разгласен за формален празник в България, като се е отбелязвал на 1 и 2 май.
Съгласно Закона за изменение на Кодекса на труда, признат от 9-ото Народно заседание на 30 март 1990 година, Денят на труда и на интернационалната работническа взаимност се празнува единствено на 1 май.
Правото на труд е главно човешко право, прието от Организация на обединените нации с Всеобщата декларация за правата на индивида. На този ден си припомняме и правата за равно заплащане за еднакъв труд, заслужено заплащане, съответстващо на човешкото достолепие, на здравословни и безвредни условия на труд, на отмора и периодически заплатен отпуск, както и на синдикална отбрана.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР