От звезди на Холивуд като Том Круз и Том Ханкс

...
От звезди на Холивуд като Том Круз и Том Ханкс
Коментари Харесай

От Холивуд до Украйна - какво очаква 75-ото издание на кинофестивала в Кан

От звезди на Холивуд като Том Круз и Том Ханкс до носителя на почетна " Златна палма " Форест Уитакър и паметни режисьори като Дейвид Кроненбърг - филмовият фестивал в Кан открива на следващия ден своето 75-то издание, събирайки каймака на международното кино на фона на войната в Украйна.

След като предходната година беше проведен през юли поради коронавирусната пандемия, тази година фестивалът се завръща към нормалния си формат през май, освен това без здравни ограничавания за първи път от началото й.

Седемдесет и петото издание на кинофестивала в Кан ще стартира с прожекция на зомби-комедия на френския режисьор Мишел Азанависиюс, отличен с " Оскар " за кино лентата си " Артистът " (2012). Азанависиюс промени наименованието на кино лентата на " Final Cut ", с цел да не се смесва първичното заглавието " Z " с буквата, която се трансформира в знак на поддръжката за съветското настъпление в Украйна.

Актрисата Виржини Ефира ще бъде водеща на церемонията по откриването.

Холивудският артист Том Круз ще бъде в Кан, с цел да показа дълго чаканото продължение на кино лентата " Топ Гън ". Прожекцията на " Топ Гън: Маверик " е планувана за 18 май.

Публиката ще види и обещаващия артист Остин Бътлър, който се превъплъщава в облика на Краля на рока в биографичния музикален филм " Елвис " на австралийския режисьор Баз Лурман. По аления килим се чака да преминат също актрисата Оливия Деджонг, която играе брачната половинка на Елвис, Присила, двукратният притежател на " Оскар " Том Ханкс, който феновете ще видят като мениджъра му полковник Том Паркър, както и самият Лурман.

Култовият режисьор Дейвид Кроненбърг се завръща в Кан с заричане още веднъж да раздруса публиката с включения си в конкуренцията за " Златна палма " филм " Crimes Of The Future " ( " Престъпления на бъдещето " ) с Виго Мортенсен, Кристен Стюарт и Леа Сейду.

Друг кинодеец от " тежката артилерия " също ще премине по аления килим - Джеймс Грей ще показа кино лентата си " Armageddon Time " ( " Времето на Армагедон " ), чийто звезден актьорски състав включва Ан Хатауей и Антъни Хопкинс.

Австралиецът Джордж Милър - бащата на " Лудия Макс ", ще покаже отвън конкурсната стратегия кино лентата си " Three Thousand Years of Longing " ( " Три хиляди години блян " ) с Идрис Елба и Тилда Суинтън.

Форест Уитакър, отличен като най-хубав артист през 1988 година за превъплъщението си в облика на Чарли Паркър във кино лентата " Птица " на Клинт Истууд, също ще бъде в Кан, с цел да получи почетна " Златна палма ".

Двадесет и един кино лентата, включени в конкурсната стратегия, ще се борят да наследят миналогодишния притежател на топ оценката - " Титан " на режисьорката Жулия Дюкурно.

Макар журито и паралелните секции към този момент да се стремят към равнопоставеност, състезанието към момента предлага лимитирано поле за изява на режисьорки: в конкуренцията за " Златна палма " тази година вземат участие единствено пет дами. Сред тях са французойката Клер Дени с кино лентата си " Звезди по пладне " с Робърт Патинсън, американката Кели Райкарт с " Showing Up " и актрисата от италианско-френски генезис Валерия Бруни Тедески с " Les Amandiers " ( " Амандие " ) - историята на едноименния спектакъл и школа за млади артисти в парижкото предградие Нантер.

Петима отличавани кинодейци още веднъж ще вземат участие в конкуренцията за " Златна палма " - белгийците Жан-Пиер и Люк Дарден с " Tori And Lokita " ( " Тори и Локита " ), шведският режисьор Рубен Йостлунд с " Triangle Of Sadness " ( " Триъгълник на тъгата " ), японецът Хирокадзу Корееда с " Broker " ( " Брокер " ) и румънецът Кристиан Мунджиу с " RMN ".

Сред останалите филми в конкурсната стратегия са " Европейска общност " на Йежи Сколимовски, " Момче от небето " на Тарик Салех, " Братята на Лейла " на Саид Рустаи, " Decision To Leave " на Пак Чан-ук, " Носталгия " на Марио Мартоне, " Брат и сестра " на Арно Деплешен, " Holy Spider " на Али Абаси.

Председател на журито, което ще избере призьорите, ще бъде френският артист Венсан Лендон. Лендон наследи американския режисьор Спайк Лий - първия афроамериканец, заемал този пост.

Наред с постоянните си участници филмовият фестивал в Кан не не помни задачата си да търси гении. Сред имената, към които е ориентиран фестивалният взор тази година, е холивудският артист Джеси Айзенбърг. Превъплъщението му в облика на Марк Зукърбърг в " Социалната мрежа " (2010) го трансформира в звезда. Днес 38-годишният Айзенбърг се усеща еднообразно добре както в блокбастъри като " Зомбиленд " или " Батман против Супермен " на Зак Снайдър, по този начин и в по-интимни филми като " Вивариум " на Лоркан Финеган. Актьорът ще показа в Кан първия си игрален филм като режисьор " Когато приключите със спасяването на света " ( " When You Finish Saving The World " ) с Джулиан Мур в основната роля.

Организаторите на кинофестивала в Кан оповестиха при започване на март, че няма да бъдат одобрявани съветски делегации, до момента в който нашествието на Русия в Украйна продължава. Тази мярка не важи за създатели, които са скъсали с режима.

Украйна ще участва " в съзнанието на всички " в границите на проявата: две генерации режисьори от тази страна ще показват филми, разказващи за военни спорове.

В разгара на войната кинофестивалът в Кан избра да показа отвън конкурсната стратегия известния украински режисьор Сергей Лозница и неговия съотечественик Максим Наконечни.

Филмът " Естествена история на разрушението " на Лозница е включен в секцията " Специални прожекции ". Той е основан на текст на немския есеист В. Г. Себалд (1944-2001), в който е разказан феноменът на всеобщо заличаване на цивилното население и немските градове от масираните въздушни набези на съдружниците през Втората международна война.

Редовно канен на кинофестивала с филми като " Майдан " за украинската гражданска война или " Донбас ", 57-годишният Сергей Лозница предходната година беше в Кан, с цел да показа " Бабин Яр " за избиването на над 30 000 евреи през 1941 година, западно от Киев.

В секцията " Особен взор " младият украински режисьор Максим Наконечни показва " Bachennya Metelyka " ( " Butterfly Vision " ). Филмът споделя за млад преподавател, който се е присъединил във войната и е бил похитен, само че съумява да се завърне в страната си след замяна на пленници.

Освен тях на фестивала ще бъде показан филм на съветския иконоборец Кирил Серебренников, който напусна страната си. " Жената на Чайковски " е включен в конкурсната стратегия.

Известен с дръзките си филми, поддръжката си за ЛГБТ+ общността и непряката си рецензия към режима на Путин, 52-годишният Серебренников за трети път взе участие в конкурсната стратегия на Кан. Руският режисьор до момента не можеше да участва на кинофестивала, с цел да показа персонално включените си в конкуренцията за " Златна палма " филми - " Лято " (2018) и " Петрови в грипа " (2021), тъй като тогава му беше неразрешено да напуща родината си, където беше съден за отклонение на средства.

Кинофестивалът в Кан ще продължи до 28 май.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР