От зоологическата градина в София се похвалиха с нов вид

...
От зоологическата градина в София се похвалиха с нов вид
Коментари Харесай

Софийският зоопарк се похвали с нови обитатели – златоръки тамарини

От зоологическата градина в София се похвалиха с нов тип примати в своята сбирка - двойка красиви златоръки тамарини.

Те са у нас по силата на план за замяна на животни сред зоопарковете. Пристигнали са с полет от Мадрид на 9 май. Родени са в испанския зоопарк Сендавива през януари 2019 година В момента се приспособяват с новите си условия и скоро ще могат да бъдат видени във външното им заграждение в бранш Примати 2 ".

Златоръките тамарини са южноамерикански тип, представители на семейство Остроноктести маймуни, които населяват амазонските дъждовни гори, прецизират от зоопарка. Сравнително дребни са - доближават тегло до 500 гр. Живеят в короните на дърветата и са доста положителни катерачи. Хранят се с инсекти, зрели плодове и дървесна смола. Диетата им включва и нектар, нежна растителност, паяци, птичи яйца и дребни гръбначни Наричат се златоръки поради златисто-оранжевата багра на крайниците си.

" Златоръките тамарини са нов и извънредно атрактивен тип в разнообразната сбирка от примати на зоопарка. През ноември 2020 година когато открихме огромната реорганизация на бранш " Примати ", осъществена с финансовите средства на Столична община, обявихме, че сме подготвили особено заграждение за тези маймунки. Ето те към този момент са тук, макар огромното закъснение поради паднемичната конюнктура в целия свят и транспортните спънки с голям брой отсрочване на полети ", изяснява шефът на Зоологическа градина-София Добромир Бориславов.

 Бейби взрив и нови жители в зоопарка в Бургас (снимки) Виж още

" Сега при нас живеят над 50 маймуни от 11 типа, които разполагат с 14 пъти по-големи външни заграждения от преди с естествена растителност, бамбукови дървета и подобаваща аранжировка. Софийският зоопарк е първият и единствен в България, който има на експозиция тези извънредно красиви и забавни тамарини ", прибавя той.

През 2020 година И фамилията на огромните котки се усили с скъпи екземпляри - двойка персийски леопарди и двойка снежни леопарди. Скоро се чака и женска бърнеста мечка, която ще бъде партньорка на мъжкия Лиам.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР