От здравното министерство заявиха, че допълнителна доставка е възможна в

...
От здравното министерство заявиха, че допълнителна доставка е възможна в
Коментари Харесай

Бум на желаещи да се ваксинират срещу грип, ваксини няма

От здравното министерство обявиха, че спомагателна доставка е допустима в минимални количества

Изключително висок интерес към безплатните противогрипни ваксини за възрастните хора над 65 години, регистрират общопрактикуващите лекари. Ваксините обаче са съвсем изчерпани и доста искащи няма да могат да се възползват от програмата на здравните управляващи, оповестява Българска национална телевизия.

Общопрактикуващ доктор от София съумял да обезпечи единствено 70 дози противогрипна ваксина за най-възрастните си пациенти.

" Свършиха тъкмо за 4 дни, всичките ", съобщи доктор Михаил Михов пред националната телевизия.

Д-р Николай Христов от Варна има същия проблем.

" Ваксините не стигнаха, за безусловно три работни дни ги приложихме. В момента още 20 индивида са декларирали предпочитание. Чакаме ", добави общопрактикуващият доктор.

Желанието на възрастните да се имунизират против грип сякаш изненада здравните управляващи - този сезон бяха поръчани единствено 190 000 дози - с 40 хиляди по-малко от предходната година.

" Тази година ми отпуснаха 80 ваксини, много по-малко от предходната година, когато ми отпуснаха 120, по-миналата 100 ", добави доктор Николай Христов.

" Аз също заявих по-голяма численост като предпочитание, за жалост получихме по-малка ", разяснява доктор Михаил Михов.

За да получат от безплатните ваксини, лекарите би трябвало да подадат поръчка към компанията вносител.

И поради това в действителност към този миг нито министерството, нито касата са наясно какъв брой от персоналните лекари са поискали да се включат в програмата и дали има райони, в които безвъзмездни ваксини въобще липсват.
 За възрастни хора над 65 години противогрипните ваксини са безплатни 
" Лятото някои сътрудници се оплакаха, че не са били посетени, не са могли да дадат поръчка, други, че не могат да прибавят още количества, а са им нужни, защото хората идват и им се сърдят и те са си прави ", съобщи доктор Георги Миндов, ръководител на Софийското съдружие на общопрактикуващите лекари.

Програмата за безвъзмездна имунизация на възрастните започва през 2019 година и завършва в този момент.

Според заложените цели този грипен сезон ваксини би трябвало да има за 25% от възрастните. Това прави над 370 хиляди дози.

Вместо това ваксини има за едвам 13% от хората над 65. Обяснението - по-малкият интерес към имунизациите предходната зима, когато грипна вълна на процедура нямаше.

" Надяваме се на спомагателен импорт на тези количества, с цел да може тези хора да се обзет. В аптечната мрежа и за по-млади няма налични количества ", съобщи доктор Георги Миндов, ръководител на Софийското съдружие на общопрактикуващите лекари.

" Направих питане към компанията вносител дали ще имаме такива, отговорът към този момент е негативен ", сподели още той.

От здравното министерство обявиха, че спомагателна доставка е допустима в минимални количества.

Все още не е ясно дали следващата година ще има въобще безвъзмездни ваксини за възрастните - на този стадий се търсят разновидности да се обезпечи финансиране.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР