От здравното министерство съобщиха за БНТ, че на 11 март

...
От здравното министерство съобщиха за БНТ, че на 11 март
Коментари Харесай

МЗ не препоръчва отмяна на тестовете за COVID-19 в училищата

От здравното министерство оповестиха за Българска национална телевизия, че на 11 март са изпратили писмо до Министерството на образованието.

В него се споделя, че условието за тестване на учениците е въведено, с цел да се подсигурява безвредна образователна среда измежду учители и възпитаници. От Министерство на здравеопазването припомнят, че в общини със заболеваемост под 250 на 100 000 души не е належащо тестване на учениците.

През предходната седмица на това условие са отговаряли 60 общини в 13 области на страната. Така над 30 000 възпитаници са влезнали в клас без тест предишния понеделник.

От Министерството на здравеопазването показват, че в случай че наклонността за спад на инфектираните се резервира тестването ще отпадне поетапно за всички възпитаници в страната.



Към днешна дата 7 области в България са със заболеваемост под 250 на 100 000 души. 14-дневната заболеваемост в страната е 352 на 100 000 души.

От здравното министерство изясняват, че пандемията продължава. И единствено за седмица в доста страни в Европа и света са регистрирани 10,5 млн. нови случаи НА COVID-19 и съвсем 52 000 нови смъртни случаи.

Заради новите разновидности на вируса, новите случаи от време на време се усилват, изясняват от Министерство на здравеопазването и допълват:

" Поради това е вярно и належащо провеждането на скрининг измежду учениците да продължи като превантивна мярка. По този метод се обезпечава по-сигурна и безвредна образователна среда на учениците в сходство с плануваните ограничения в Националния действен проект за справяне с пандемията от COVID-19. "

По последни данни на Националния център по заразни и паразитни заболявания при съвсем 97% от секвенираните през предходната седмица проби, е изолиран разновидността Омикрон, а при останалите 3 % са засечени разновидности на делта разновидността на COVID-19.



Анализирани са 355 проби, взети от пациенти с COVID-19 в интервала 01.02-23.02.2022 година Пробите са изпратени в НЦЗПБ от 34 лечебни заведения от 20 области на страната.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР