От юли българите почти ежедневно протестират срещу корупцията в правителството.

...
От юли българите почти ежедневно протестират срещу корупцията в правителството.
Коментари Харесай

Washington Post: Защо правителството на Борисов оцеля след дълги протести?

От юли българите съвсем всекидневно стачкуват против корупцията в държавното управление. Последният подобен митинг се състоя на 14 декември, отбелязвайки също 31-годишнината от първия огромен антикомунистически митинг в България през 1989 година
Но актуалният кабинет - коалиция сред проевропейския съюз на Бойко Борисов, дясноцентристката партия ГЕРБ (Граждани за европейско развиване на България) и група крайнодесни националистически партии - оцеля и евентуално ще го направи до изборите през март. Защо?

Първо, държавното управление чака митингите да отслабнат, знаейки, че изборите са планувани за 28 март 2021 година Второ, социологическите изследвания предвиждат, че Народното събрание ще продължи да бъде разграничен сред няколко партии - без ясна опция на съществуващата кабинета на кабинета. Общественото доверие в политическите партии и Народното събрание е ниско и протестиращите нямат единна изборна тактика.

Кои са протестиращите?

Протестите включват доста разнообразни групи, партии и политически придвижвания: групи за запазване на околната среда, родители на деца с увреждания, националистическото придвижване „ България, обединена от една цел “ (BOEC), студенти и „ Отровното трио “.

Последният е група от трима мъже на междинна възраст, които се стремят да бъдат провокативни посредством целенасочени дейности, като да вземем за пример носене на ковчези по време на митинги, насмешки с премиера по време на политически токшоута и образуване на седящи места на главните места за придвижване в София. През ноември полицейските сили също проведоха митинги в София, настоявайки за увеличение на заплатите и по-добра отбрана по време на пандемията.

Един от политически най-разпознаваемите водачи на митингите е Христо Иванов, създател на дясноцентристката партия „ Демократична България “. Той беше вицепремиер и министър на правораздаването в държавното управление на Борисов през 2014 година Той подаде оставка през 2015 година на фона на различия с Борисов по отношение на нуждата от правосъдна промяна.

Протестиращите упорстват за оставките на Борисов, неговото държавно управление и основния прокурор на страната Иван Гешев. Други претенции включват промяна на правосъдната система, предварителни парламентарни избори, електронно гласоподаване, по-високо възнаграждение на медицинския личен състав и полицията и усъвършенствани здравни грижи и условия на живот за деца със специфични потребности.

Как започнаха митингите?

Публичното отчаяние от Борисов кипи от много време. Години наред доста българи приканват за преустановяване на унищожаването на естествените запаси и обществените земи; който набъбна изключително мощно през първите месеци на 2020 година

След това, на 7 юли, Христо Иванов и неговите спътници се снимаха по какъв начин се пробват да употребяват публичен плаж, благосъстоятелност на държавното управление и законно отворен за всички. Но охранителите в униформите на Националната работа за отбрана - българският еквивалент на американските секрети служби - нападнаха групата и ги стопираха. Филмът на Иванов разкрива, че страната всъщност е запазила плажа за прилагане единствено от Ахмед Доган, авторитетен пенсиониран политик и предприемач от етническата турска партия.

Washington Post
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР