От януари следващата година американската софтуерна корпорация Google поставя ново

...
От януари следващата година американската софтуерна корпорация Google поставя ново
Коментари Харесай

До 75 хил. лева глоба за всеки, нарушил новите, по-строги правила на YouTube

От януари идната година американската софтуерна корпорация Гугъл слага ново изискване за качване на видеа в YouTube, а всеки, който не го съблюдава, може да бъде санкциониран с до 42 530 $ на един качен клип или почти 75 хиляди лв.. Предизвикателството се споделя Закон за отбрана на поверителността на децата онлайн, в резюме COPPA, и измененията му ще обиден директно както елементарния човек, по този начин и тематиката на наличието, което влогърите основават, и работата им с рекламодателите в границите на платформата за видео шерване.

Огласяването на мярката провокира голямо неодобрение, както и скоростно образуване на протестни онлайн петиции със стотици хиляди подписи. Адвокати, влогъри и техните фенове пробват да разгадаят новите условия на YouTube.

В идващите редове ще опитаме да хвърлим светлина върху това какво би трябвало да знае бизнесът преди мярката да влезе в действие.

Защо изобщо се случва всичко това?

Законът за отбрана на поверителността на децата онлайн (COPPA) е в действие от 1998 година и се преразглежда от Федералната комерсиална комисия на Съединени американски щати (FTC) на всеки 10 години. През 2013-а бе разрешено на уебсайтовете да употребяват проследяващи технологии, въз основата на които да основават персонализирани реклами. Във връзка със идващия отчет, който би трябвало да бъде подготвен през 2023-та, бе стартирана нова инспекция на изискванията в закона. След като стигна до извода, че YouTube събира данни на деца от Съединени американски щати под 13-годишна възраст нелегално, без единодушието на техните родители, през септември регулаторният орган наложи на платформата колосалната санкция от 170 млн. $.

Отговорът на мрежата за видеосподеляне е съглашение с FTC, съгласно което ще бъде направена смяна в политиката за дискретност. Тя обаче ще влезе в действие от 1 януари следващата година, само че освен на територията на Съединени американски щати, а в целия свят. Така основателите на наличие се изправят пред ново предизвикателство – те ще би трябвало сами да преценяват и обозначат каналите си, качените си досега клипове, както и всеки идващ подобен, като основани или несъздадени за деца. В взаимозависимост от избора на една от двете варианти, мярката ще повлияе на мненията под видеото, появяването му като предложено, публикуването на истории, ще бъдат скрити камбанката за вести при нови изявления, бутонът „ За гледане по-късно “, както и персонализираните реклами.

Ами, в случай че нарушим новото изискване?

Всяко видео, в което новото изискване не е спазено, може да донесе на създателя си санкция до 42 530 $, а в краен случай акаунтът му може да бъде закрит за непрекъснато. С помощта на логаритъм YouTube ще следи за това, като в началото ще даде 4 месеца за акомодация на всички основатели на наличие. Потребителите също ще могат да алармират при нарушаване на изискването.

А, не е ли нарушено и друго изискване – лица под 13 години да употребяват YouTube?

Според изискванията за прилагане YouTube е предопределен за лица над 13 години в това число. Всеки под тази възраст се смята за дете и към него се насочва молба да не употребява услугата, а да поговори с родителите си за други, по-подходящи уеб страници.

Проучване на неправителствената организация Common Sense обаче демонстрира, че 76% от американчетата на възраст сред 8 и 12 година употребяват платформата. Според информация на YouTube, изпратена до производителите на детски играчки Mattel и Hasbro, резултатът е още по-висок – 93%. Въпреки този факт, досега от компанията не подхващат съществени ограничавания към най-малката публика, евентуално точно поради нейния незабравим размер. И защото е малко евентуално всички под 13 да изоставен платформата, отговорността за тях и потреблението на данните им към този момент лежи върху тези, които разгласяват видеа.

Кога едно наличие ще бъде определяно като детско?

По информация на YouTube ботовете ще дефинират като детско следното наличие:
Деца или детски персонажиДетски уроциПопулярни детски стратегии или анимационни герои;Игри или истории, включващи детски играчки;Деца – основни герои, влизащи в типични за деца игрови функции, като разиграване на действителни и/или мислени ситуации; Популярни детски песни, приказки или стихотворения
„ В последна сметка вие познавате аудиторията си най-добре и разчитаме на вас да определите (чрез инструмента Studio) дали видеоклиповете ви са предопределени за деца “, споделят от платформата.

Очаквайте коментар на българския влогър Слави от The Clashers по тематиката.

По материала работи Габриела Беличовска
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР