От януари насам Доналд Тръмп липсва от Facebook, Twitter и

...
Коментари Харесай

Ще върне ли "Върховният съд" на Facebook акаунта на Доналд Тръмп

От януари насам Доналд Тръмп липсва от Фейсбук, Twitter и YouTube. Неговите постове за протестите в Капитолия накараха фирмите да спрат сметките му заради подстрекателство към принуждение. За доста американци звукът на тишината е добре пристигнал. Без мегафона на обществените мрежи Тръмп е заглъхнал. Фейсбук освен е блокирал неговия акаунт, само че и трие наличието на други консуматори, които харесват гласа му.

Забраната повдига въпроси по отношение на свободата на словото и силата на онлайн платформите. Дори сенатор Бърни Сандърс, който надалеч не е почитател на Тръмп, споделя, че се усеща неловко от обстоятелството, че някогашният президент е заглъхнал от " шепа високотехнологични хора ". Изпълнителният шеф на YouTube, Сюзан Войчицки споделя, че видеоплатформата ще анулира възбраната си единствено " когато се убедим, че рискът за принуждение е понижен ". Twitter няма да отстъпи, точка. Фейсбук има различен метод. Основателят на Фейсбук Марк Зукърбърг беше този, който реши да изключи акаунта на Тръмп. Но дали това ще остане по този начин ще се реши този месец от 19 специалисти в " Съвета за контрол " на Фейсбук - нейният " Върховен съд ". Решението на компанията ще бъде сериозен тест за това дали може да има баланс сред неограничената корпоративна автономност и регулацията на държавното управление при взимане на сложни решения по отношение на наличието.
Смисълът от съда
Зукърбърг предложи концепцията за съставянето на този съвет през 2018 година и първите членове бяха оповестени предходната година. Надзорният съвет би трябвало да бъде самостоятелен орган, които взима обвързващи решения и предлага пренастройка на политиката по наличие. Фейсбук е вложил 130 млн. $ през последните шест години за активността му. Членовете на съвета са световна група от специалисти: 10 са учени, петима работят в нетърговски организации и мозъчни тръстове, двама са публицисти, един е от политиката и един е лауреат на Нобелова премия. " За всички членове свободата на словото е съществена полезност ", споделя Роналдо Лемос, бразилски юрист, който е член на съвета.

След като дадена обява е отстранена, потребителите на Фейсбук и нейната сестринска обществена мрежа - Instagram, могат да апелират решението към съвета. Това се е случвало над 30 хиляди пъти. Съветът пресява обжалванията и избира делата, които има 90 дни да оцени. Самата Фейсбук също може непосредствено да пренасочи каузи към съвета, както направи с Тръмп. Компютър разпорежда делата на петчленен състав на инцидентен принцип. Членовете на съвета работят на ненапълно работно време, само че надзорният съвет има личен състав от 40 души, които оказват помощ с избора на делата и проучвания, сходно на служители на Върховния съд. Точно както заинтригувани партии могат да предават мнения към Върховния съд, хората могат да предават мнения към съвета. Досега той е приел 12 каузи и 10 хиляди коментара, от които 9800 са свързани с отстраняването на Тръмп. Когато експертната група вземе решение, болшинството на съвета би трябвало да го утвърди и по-късно решението бива написано и оповестено обществено.
Какви са делата
Делата са разнородни. Дали Фейсбук има право да смъква фотоси на така наречен blackface (намазани с черна багра лица)? Или фотоси на зърна, които имаха за цел да покачат осведомеността за рак на гърдата? Или видео, което се бори за достъп до недоказано лекуване на ковид-19? От седемте каузи, за които е взето решение, съветът прекатурна решението на Фейсбук пет пъти. Той не взима под внимание законите на нито една избрана страна, а по-скоро балансира " публичните стандарти " на Фейсбук и " полезностите " с интернационално филантропично право. Също може да принуди Фейсбук да направи промени в политиката си. Някои от измененията на Фейсбук по отношение на антиваксърското наличието бяха в резултата на рецензия от съвета.

Какво ще стане със случая на Тръмп? От първите решения " стана ясно какъв брой доста съветът почита свободата на словото ", споделя Евелин Дуек, преподавател по право в Харвардския университет. " Това ме накара да мисля, че възможностите на Тръмп са огромни. " Не всички са съгласни. Повече зависи от това по какъв начин съветът интерпретира законите за правата на индивида, в сравнение с по какъв начин интерпретира стандартите на Фейсбук, които Тръмп е нарушавал значително пъти. " Акаунтът на Тръмп включва освен неговата независимост на словото, само че има и въздействие върху правата на другите хора ", споделя Дейвид Кей, някогашен кореспондент за свободата на словото от Организация на обединените нации, който ще бъде " доста сюрпризиран ", в случай че надзорният съвет оспори решението на Фейсбук.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР