От януари до края на месец ноември 2022 г. са

...
От януари до края на месец ноември 2022 г. са
Коментари Харесай

Какво става с престъпността - намалява или е помитаща лавина, както твърди Гешев?

От януари до края на месец ноември 2022 година са регистрирани общо 70 447 закононарушения., Товъ заяви през днешния ден Българска телеграфна агенция обобщавайки данните от месечните бюлетини на Министерство на вътрешните работи за положението на престъпността. 

Разкритите закононарушения за същия интервал са над 22 хиляди. Установени са общо 37 789 души - причинители на незаконни действия (с всичките условности на това, което полицията влага в това разбиране, бел. ред на Клуб Z).
Сравнение
Според годишния Доклад за активността на Министерство на вътрешните работи през последната не-COVID година, 2019 година, тогава са регистрирани общо 89 208 закононарушения, от които 86,5% – срещу личността и собствеността на жителите и 13,5% – стопански.

Нещо повече - даже през 2019-а от вътрешното ведомство се хвалят, че пък по отношение на 2018 година това значи понижение на записаните закононарушения с към 11,3%. Регистрираните през 2019 година закононарушения срещу личността и собствеността на жителите (77 201) са били с 12,3% по-малко от предната година (88 000). Коефициентът на престъпност, или брой закононарушения на 100 хиляди души, за 2019 година е бил 1274,4 броя и отново е бил за хвалба на фона на 1436,7 през миналата.

Макар данните в единия случай да са за цяла година, а в другия - за 11-месечието на м.г., напълно явно е, че надали ще се " наваксат "  близо 19 000 закононарушения за месец. Иначе казано - данните за преди малко свършилата година са по-скоро положителни. При това - макар христоматийни криминогенни фактори като финансовите усложнения на популацията, обедняване, инфлация и така нататък

На фона на това, както Клуб Z към този момент писа - изцяло неразбираемо е за какво след рухването на ГЕРБ от власт през април 2021 година основният прокурор Иван Гешев обикаля страната и навсякъде приказва за " цялостен неуспех, национална злополука, за губене не войната " с престъпността... Между другото, по мотива имаше питане на " Дневник " по Закона за достъп до социална информация - какви статистически данни употребява прокуратурата за тези си изказвания, само че на медията бе отказано.
Да се върнем на 2022 година
Регистрираните убийства (довършени и опити) у нас са общо 109, най-вече те са през август – 17, а разкритите убийства са към 100. Според информацията на Министерство на вътрешните работи записаните ръководства на МПС след приложимост на алкохол са 4217, а след приложимост на опиати - 3523. 

По данни на полицията записаните случаи на домашно принуждение от януари до края на ноември предходната година са общо 855, а разкритите – 238. Най-много случаи е имало през месеците август – 111, и юли – 91, продължава Българска телеграфна агенция (разбира се, освен това закононарушение латентността, т.е. - несъобщаването, обичайно е голяма, бел. ред на Клуб Z)

Държавната осведомителна организация напомня, че по време на конгрес, отдаден на политики и дейности за битка с насилието над дами, стана известно, че за интервала 1 януари до 31 октомври 2022 година по реда на Закона за отбрана от домашното принуждение са издадени общо 3085 заповеди за отбрана. От тях 2163 са за незабавна отбрана, а 922 - за непрекъсната.

Също по този начин на 21 декември м.г. Комисията по труда, обществената и демографската политика в Народното събрание утвърди на първо четене два законопроекта за изменение и допълнение на Закона за отбрана от домашното принуждение. Освен това по отношение на битката против домашното принуждение от Министерството на правораздаването плануват основаване на национална осведомителна система и народен регистър за случаите на домашно принуждение на територията на страната и във връзка с български жители в чужбина, потърсили помощ и поддръжка, оповестява още Българска телеграфна агенция.

Факт е, че у нас обединен централизиран указател на тези пресътпления към момента няма.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР