От вторник, 31 март фирмите могат да подават документи за

...
От вторник, 31 март фирмите могат да подават документи за
Коментари Харесай

Около 230 фирми са се регистрирали по схемата 60/40 за държавна помощ

От вторник, 31 март компаниите могат да подават документи за държавна помощ по скица, добила известност като " 60/40 ".

В ефира на Би Ти Ви ръководителят на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова сподели, че от тази опция са се възползвали 230 компании. Според нея броя не е дребна.

Както е известно, една от антикризисните ограничения, които държавното управление одобри, с цел да подкрепи бизнеса поради епидемията от ковид, е страната да изплаща 60% от осигурителния приход на служащия за период до 3 месеца, в случай че работодателят доплаща разликата и поеме ангажимент да не редуцира хора.

" Целта на мярката е да поддържа работодателите, които са търсили служащи, обучавали са ги и би трябвало да ги запазят, тъй като след два месеца, уповавам се, те ще работят на цялостни обороти. За останалите има защитна мрежа, първата е фонд " Обезщетение за безработица ", сподели Менда Стоянова.

Тя твърди, че спешната мярка за бизнеса и компенсациите за безработица са измежду причините за препоръчаната актуализация в бюджета, с която се планува държавен дълг до 10 милиарда лева Окончателното гласоподаване ще бъде в понеделник.

По-късно по време на брифинг в постройката на Министерския съвет вицепремиерът Томислав Дончев пък съобщи, че кандидатствалите компании по схемата са 250-260.

По думите му към този момент са обезпечени средства по схемата 60/40 и към този момент България няма потребност да се възползва от заем от фонд на Европейската комисия.

" Няма изясненост какво ще съставлява този фонд. Анонсът от страна на комисията е, че за страните, които са в най-тежко състояние, могат да бъдат отпускани заеми, които да покриват разноските по схемите от вида 60/40. Ако има сходно финансиране, в случай че е при преференциални условия, може да го използваме. Ние по този начин или другояче към този момент сме отделили запас за мярката 60/40. Ако има предложение от страна на Европейската комисия за обезпечаване на заемно финансиране, ние все още нямаме потребност от това ", сподели Дончев.

Междувременно работодателските организации излязоха с отворено писмо, в което настояват, че към този момент едвам под 1% от предприятията виждат опция за опазване на работните места по схемата 60/40.

Причината съгласно работодателите е, че според закона за изключителното състояние чиновниците би трябвало да получат брутното си заплащане (в сумата влизат налози и осигуровки към държавата) във време, в което не поставят труд.

Затова се счита, че за работодателят е " по-изгодно " да освобождава, с цел да може компенсацията за безработица да се поема от страната.

Според изследване на Българската стопанска камара пък едвам 8% от компаниите биха се възползвали от антикризисната скица на държавното управление.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР