От втория път Европарламентът успя да постигне компромис относно реформата

...
От втория път Европарламентът успя да постигне компромис относно реформата
Коментари Харесай

Търговията с емисии ще се разшири към морския транспорт, автомобилите и сградите

От втория път Европарламентът съумя да реализира компромис по отношение на промяната на Европейската скица за търговия с излъчвания (СТЕ) и идния въглероден налог на блока (CBAM) Евродепутатите залагат по амбициозни цели от тези на Европейска комисия и желаят да осъществят " Готови за 55 " още през 2030г. Заради инфлацията и енергийната рецесия жителите на Европейски Съюз няма да заплащат за излъчванията от частните коли и здания преди 2029 година, само че за бизнеса датата е 1 януари 2024 година
" Изминаха съвсем три години, откогато за първи път говорихме за Европейския Зелен контракт. Три години, в които бяхме очевидци на най-горещото лято, тежки стихии и опустошителни суши. Достигнахме най-високото равнище на въглероден диоксид през последните 4 милиона години ", сподели евродепутатът Николае Стефанута (Обнови Европа, Румъния) в сряда, откакто Европейският парламент най-накрая гласоподава отчетите си за смяната в Системата за търговия с излъчвания на Европейски Съюз, новия Механизъм за промяна на въглеродните излъчвания на границите (CBAM) и Социалния фонд за климата

Законодателният пакет е част от проекта " Готови за 55 ", който залага инструментите и междинните цели (до 2025 г.) за цели реализиране на напълно нулеви излъчвания на европейската стопанска система до 2050 година Макар решенията да са по-малко амбициозни от в началото поставените цели, те сигурно ще се отразят на бизнеса и качеството на живот в държавите-членки.

Реклама
Какво съставлява въглеродния налог и за какво е необходим? С слагането на високи екологични цели в Зелената договорка Европейската комисия си даде сметка, че доста производства евентуално ще се релокират в трети страни с по-лека регулаторна среда. За да предотврати това, Комисията с висок въглероден отпечатък (от 2026 до 2035 г.), като в същото време последователно отстранява и безплатните разпределения на квоти за излъчвания на европейските производители. С това, тя желае да подсигурява равни условия за всички.

Въглеродният налог в началото ще обгръща пет промишлени бранша: желязо и стомана, цимент, торове, алуминий и произвеждане на електрическа енергия. В преходната фаза, считано от 2023 година, вносителите в тези браншове ще би трябвало да рапортуват импортираните излъчвания на парникови газове на CO2, само че няма да би трябвало да заплащат финансовите корекции. След като механизмът дефинитивно влезе в действие, вносителите от Европейски Съюз ще се нуждаят от позволение за тези артикули и от закупуване на въглеродни документи, съответстващи на цената на въглерода, която би била платена за производството на стоките в Европейски Съюз.

Приходите от CBAM ще се натрупват в европейския бюджет, а еквивалентна сума ще бъде предопределена за напъните за декарбонизация в най-слабо развитите страни. Освен това отчетът поддържа основаването на централизирана администрация на Европейски Съюз, с цел да следи спазването на разпоредбите и да дефинира спомагателни случаи, които могат да са обект на опити за заобикалянето им. Какво ще се случи със системата за търговия с излъчвания (СТЕ)? " Всеки, който влага в намаляване на климата, ще бъде подсилен, само че тези, които просто желаят да продължат да замърсяват, ще имат компликации. Ще защитим работните места и ще създадем нужното, с цел да спасим планетата за нашите деца и внуци ", сподели в пленарната зала докладчикът Петер Лизе (ЕНП, Германия).

В тази връзка (СТЕ) ще бъде реформирана и ще включи първо и морския превоз. Евродепутатите желаят да покрият 100% от излъчванията от вътрешноевропейски направления към 2024 година и 50% от излъчванията от извъневропейски направления от и към Европейски Съюз сред 2024 г.- 2026 година От 2027 година излъчванията от всички пътувания би трябвало да бъдат покрити 100% с вероятни дерогации за страни отвън Европейски Съюз, където покритието може да бъде понижено до 50% при избрани условия.
Реклама
Депутатите желаят също по този начин в схемата да бъдат включени излъчвания на парникови газове, разнообразни от CO2, като метан азотни оксиди, а 75% от приходите, генерирани от търг за морски квоти, ще бъдат вложени във фонд за океана, с цел да се подкрепи прехода към енергийно ефикасен и резистентен на климата морски бранш в Европейски Съюз.

Парламентът също по този начин желае да включи в съдебна техническа експертиза и изгарянето на битови боклуци от 2026 година

На 1 януари 2024 година пък ще бъде основана обособена нова система за търговия с излъчвания за систематизиране на горива за комерсиалния авто превоз и здания - една година по-рано от препоръчаното от Комисията.

За да не се постанова жителите да поемат спомагателни енергийни разноски в интервал на историческа енергийна рецесия в Европейски Съюз, жилищните здания и частният превоз няма да бъдат включени в новата съдебна техническа експертиза преди 2029 година Евродепутатите също по този начин оферират да се вкара ограничаване на цената от 50 EUR, тъй че в случай че междинната цена на квотите в ETS II надвиши това ограничаване преди 2030 година, 10 милиона квоти би трябвало да бъдат освободени от запаса за непоклатимост на пазара.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Компании 3 Здравеопазване 1 Политика 2 Политика 3 Здравеопазване 1 Пловдив 2 Здравеопазване 3 Политика Реклама
Приходите от търговете на 150 милиона квоти в границите на съдебна техническа експертиза II ще бъдат предоставени на Фонда за обществен климат за справяне с провокациите пред фамилиите с ниски приходи. Достъп до и ще имат единствено държави-членки, които са приели правно обвързващи цели за реализиране на климатична индиферентност до 2050 година и ограничения за последователно унищожаване на всички изкопаеми горива. Финансовите потоци също ще зависят от спазването на върховенството на закона. Реакциите на бизнеса CEMBUREAU (Европейска циментова асоциация) към този момент изрази разочарованието си от гласуването в пленарната зала на тези промени. " И двата плана на текста на Европейския парламент по отношение на ETS и CBAM съдържат обилни усъвършенствания по някои основни въпроси - като промишлените нововъведения, които са от значително значение за поддръжката на нашия преход към въглеродна индиферентност ", разяснява Коен Копенхол, основен изпълнителен шеф на CEMBUREAU, само че прибавя,че осъдени от тези решения ще бъдат по-бедните производители в трети страни. В отворено писмо на основните изпълнителни шефове на стоманодобивната индустрия на Европейски Съюз до Европейския парламент и държавите-членки, изясняват, че признатото от Екологичен потенциал законодателство " подкопава потенциала ни да влагаме в тези планове и проваля прехода към зелено произвеждане на стомана и в Европа. " Те означават, че изгодите от измененията във въглеродния налог би трябвало да бъдат потвърдени.

По сходен метод противоречив метод се прави оценка и проектът за въвеждане на ценообразуване на въглеродните излъчвания за авто превоз и отопление. Според признатия отчет в Екологичен потенциал компаниите ще би трябвало да заплащат въглеродна цена за артикули като гориво или мазут, до момента в който частните консуматори към този момент ще бъдат освободени.

Предстои позицията на Европейския парламент по зеленото законодателство да бъде дефинитивно утвърдена от европейските водачи, като най-рано това може да се случи през есента.
Свързани публикации Минималният корпоративен налог: Полша се съгласи, само че Унгария към този момент е срещу 22 юни 2022, 11:45 Конкурсът ESG Awards на PwC ще отличи български компании с устойчиви практики 11 юни 2022, 14:15 Ефектът на Зелената договорка върху световната хранителна верига 8 юни 2022, 15:30 Градовете и бизнесът ще имат основна роля в прехода към зелена стопанска система 31 май 2022, 15:06 Вижте още публикации Коментари и разбори Зелената договорка на Европейски Съюз - всичко, което би трябвало да знаете Какви са европейските зелени политики и регулации, кой е обиден, какви схеми за финансиране има и какви са периодите за реализиране на задачите Към публикацията Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Моника Върбанова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР