От всичко, което постигна Еманюел Макрон за почти година като

...
От всичко, което постигна Еманюел Макрон за почти година като
Коментари Харесай

Как Макрон се сприятели с Тръмп

От всичко, което реализира Еманюел Макрон за съвсем година като президент на Франция, може би най-важното е другарството му с Доналд Тръмп. Тази връзка наподобява невъзможна - от първото им крепко здрависване до неотдавнашното изказване на Макрон, че е убедил Тръмп да бомбардират Сирия. И ще бъде помпозно демонстрирана, откакто през днешния ден Макрон дойде на първото държавно посещаване на задграничен водач във Вашингтон от встъпването на Тръмп в служба.

Макрон непрекъснато се обажда на Тръмп. Други международни водачи са прекомерно внимателни или слаби, с цел да ухажват импулсивния американски президент, само че Макрон счита, че е по-умно и по-сигурно да беседва с Тръмп, в сравнение с да го изолира.

Четиридесетгодишният сдържан модернизатор, които не е заемал изборна служба, преди да завоюва президентските избори във Франция, отбрани метода си към 71-годишния реакционер Тръмп в изявление за " Фокс нюз ", излъчено през вчерашния ден. " Аз няма да осъждам... какъв би трябвало да е вашият президент или да считам, че поради тези спорни отзиви или следствия президентът ви заслужава по-малко доверие ", съобщи той.

Френският президент има доста какво да завоюва от тази тридневна държавна аудиенция. Той желае да заздрави имиджа си като въплъщение на днешна Европа и бранител номер едно на демократичния международен ред, както и да потвърди, че Франция има основна роля в разрешаването на международните проблеми като нуклеарните упоритости на Иран и интернационалните търговски войни.

Неговите цели може да звучат като френска пренебрежителност или пожелателно мислене, само че подхождат на световната тактика " Франция се завръща ", която Макрон избра за мандата си.

Той постоянно беседва с съветския президент Владимир Путин и с други водачи, будещи спорни оценки. Опита се да предприеме свои лични дипломатически маневри в Близкия изток, с цел да отбрани френските ползи и да подсигурява, че Европа ще има думата при установяване на бъдещето на района.

Въпреки другарските им връзки възгледите на Макрон и Тръмп се разминават по някои основни въпроси.
Например световното стопляне. Макрон пародира лозунга от акцията на Тръмп, като пусна в Туитър видео на британски, в което споделя: " Да създадем планетата още веднъж велика! " Видеото бе качено малко откакто предходната година Тръмп разгласи, че желае да се отдръпна от подкрепеното от Организация на обединените нации Парижко съглашение за климата.

Политиката към Иран е друга тематика, по която има различия. Франция е най-активният последовател на постигнатата през 2015 година договорка, сдържаща иранските нуклеарни упоритости. Тръмп заплашва да се отдръпна идващия месец от съглашението. Тази седмица Макрон се надява да успее да реализира прогрес и да убеди Тръмп да " остане на борда ".

 Как Макрон се сприятели с Тръмп
© Gonzalo Fuentes, Reuters

И стигаме до търговията. Макрон и немският канцлер Ангела Меркел, която възнамерява да посети Вашингтон в петък, мощно се опълчиха на митата върху стоманата на Тръмп и неговата визия за " Америка преди всичко ", които заплашват мощния общ европейски пазар.

По принцип държавната аудиенция на Макрон е по-скоро алегорична, в сравнение с ориентирана към значими въпроси, и не се чака огромен пробив.

Но в дълготраен проект Макрон се надява неговото съгласие с Тръмп да помогне за изглаждане на някои от политическите им несъгласия. От канцеларията му дават за образец американско-френското съдействие при въздушните удари против Сирия като модел за бъдещи взаимни дейности.

Как Макрон съумя да не раздразни Тръмп, който е пословично сензитивен към обиди? " Той доста добре знае по какъв начин да подходи към Тръмп ", споделя Никълъс Дънгън, старши помощник в Атлантическия съвет - мозъчен концерн, основан във Вашингтон.

Докато други международни водачи и ветерани на американската политика карат Тръмп да наподобява като новобранец, Макрон го " приема и почита, а не го подценява ", споделя Дънгън и прибавя: " Това е доста ефикасна тактика за въздействие... посредством почитание и уместно отношение. "

" Поне към този момент. Макрон към момента рискува да бъде инфектиран от вулгарността на Тръмп, към която до момента беше ваксиниран ", споделя Дънгън.

Свободното притежаване на британски от Макрон евентуално му е помогнало да реализира положителни връзки, както и способността му да работи като човек със здрава ръка, както работи и Тръмп. Въпреки че е по-дребен и по-млад от Тръмп, Макрон е кадърен да му партнира по метод, които провокира удивление вместо отрицание, започвайки от първата им среща на форума на НАТО през май, където Макрон крепко стисна ръката на Тръмп и не го пускаше.

В конфронтационния свят на Тръмп " Макрон влиза като стрела, подготвена за борба ", споделя Франсоа Есбур, някогашен френски държавен консултант и сегашен ръководител на Международния институт за стратегически проучвания. На срещата на НАТО " Макрон му стиска ръката и това е началото на тяхното другарство ", споделя Есбур.

Визитата на френския президент в Съединени американски щати ще открои " изключителната дарба на Макрон " да се спогажда с твърдолинейни водачи ", споделя Есбур. И добавя: " Очевидно той е единственият, който може да приказва с тях всъщност и по едно и също време с това, без да наподобява, че жертва личните си полезности. "

Макрон се надява също пътуването до Вашингтон да издигне престижа му на всички места - от Европейски Съюз до Сирия и израелско-палестинския кротичък развой.

За Макрон визитата в Съединени американски щати ще бъде добре пристигнала отмора от домашните проблеми: той излетява в деня, когато се чака стачки да блокират по-голяма част от френските влакове и една четвърт от полетите на " Ер франс ".
Макрон ще бъде почетен с две изискани вечери и ще произнесе специфична тирада пред Конгреса. Белият дом и Елисейският замък акцентират близостта на двете страни, а не противоречивите въпроси.

И Макрон, и Тръмп са новаци в политиката с опит в бизнеса. Франция се смята за първокачествен съдружник на Америка поради помощта си за колонистите в спечелването на Войната за самостоятелност.

Макрон ще уважи отдавнашния съюз, подарявайки на Тръмп фиданка на дъб от мястото на една от борбите в Първата международна война, в която вземат участие американски войски, борбата в гората Бело. Това е знак на самопризнание за жертвите, дадени от Америка за Франция, и явен намек за загрижеността на Макрон за околната среда. Той желае младото дръвче да бъде засадено в градините на Белия дом. /БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за: Президентът Тръмп (718)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР