От всички важни решения, които ще ви се наложи да

...
От всички важни решения, които ще ви се наложи да
Коментари Харесай

Три въпроса преди най-тежкото решение

От всички значими решения, които ще ви се наложи да вземете във вашата кариера, може би най-тежкото е това да напуснете работа. Разбира се, в някои случаи признаците, че е пристигнал момента да измененията работното си място, са толкоз ясни и явни, че няма причина да се колебаете и да претегляте позитивите и негативите, които вървят ръка за ръка с решението да напуснете.

Например, в никакъв случай не си заслужава да си губите времето, работейки в компанията, която има токсична фирмена просвета. Когато организацията или ролята, която изпълнявате в нея, са се изчерпали изцяло откъм благоприятни условия за развиване и напредък, то значи е време да потърсите нещо ново и друго. И на последно място, само че не и по значение – когато работата ви стартира да се отразява по отрицателен метод на други аспекти от вашия живот, то най-малкото, което би трябвало да извършите, е да започнете да обмисляте ново професионално начало.

В последна сметка, решението за овакантяване на работа е строго самостоятелно и факторите, които могат да наклонят везните в едната или другата посока зависят от съответния човек и събитията в неговия живот. Ключът към намирането на вярното решение се крие в положителното себепознание и способността да бъдете почтени със себе си.

Ако не желаете по-късно да съжалявате, отговорете на тези три въпроса, преди да вземете това съдбоносно решение за вашата кариера:

Защо желая да напусна?

Фактът, че сте приели офертата за работа, която изпълнявате сега, значи, че е имало някаква причина да извършите този избор. Какви промени са настъпили от първия ви работен ден до през днешния ден? Какво ви кара да желаете да напуснете?

Като цяло, ние сме склонни да се отхвърляме от нещо, когато то ни прави нещастни и ни кара да се усещаме зле, само че в случай че желаете да се уверите, че напускането ще усъвършенства вашата обстановка, би трябвало да задълбаете по-надълбоко, с цел да достигнете до съответните аргументи, които ви карат да обмисляте сходно решение. Ако в основата на всичко е вашата горделивост или накърненото ви его, то помислете добре, дали не действате преждевременно. Ако обаче желаете да напуснете, тъй като работата ви към този момент не дава отговор на вашите цели, полезности, визии и хрумвания, то тогава решението ви би било изцяло основателно.

Направих ли всичко по силите си, с цел да си върна мотивацията и интереса към работата?

Понякога неудовлетвореността от работата се дължи на някаква огромна смяна в компанията или във вашия екип. Въпросът, на който би трябвало да си отговорите, е по какъв начин сте подходили към тази смяна. Опитахте ли да я приемете и да се адаптирате към нея или имахте авансово построено отрицателно мнение, което ви е предиздвикало да не й дадете късмет? Понякога човек би трябвало да смяна метода си към работата, с цел да реализира нещата, които желае. Разбира се, в случай че не можете да постигнете мечтаните резултати, колкото и старания да полагате, то тогава смяната несъмнено е задоволително сериозна, че да оправдае напускането на работата.

Какво мога да печеля от напускането?

Всяко решение идва със скрита цена. Понякога напускането на работата значи, че ще имате време и запаси, с цел да вършиме нещо, което е по-важно за вас, а в други случаи то може да ви коства финансова непоклатимост и даже да навреди на вашата професионална известност. Когато напускането носи доста повече позитиви, в сравнение с негатив, вие дължите на себе си да обмислите опцията да започнете работа на ново място.

.................

Аниса Пирбазари Хортън за FastCompany.com

Редактор: Георги Георгиев
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР