От всички 4,2 милиона украинци, които се възползват от механизма

...
От всички 4,2 милиона украинци, които се възползват от механизма
Коментари Харесай

„В търсене на истината“ с Factcheck: България не е най-големият дарител на Украйна, а украинските деца у нас не се ползват с преференции!

От всички 4,2 милиона украинци, които се възползват от механизма за краткотрайна отбрана, бежанците в България към края на 2023 година са близо 167 000. От тях 54 797 са деца, а 589 непридружени малолетни.

Във връзка с войната в Украйна и помощта, която страната ни оказва, в това число и на бежанците, през последните седмици от годината не престават да се популяризират манипулативни вести и потвърдени дезинформации. На две от тях е отдаден следващият епизод от предаването " В търсене на истината " с Factcheck.bg

Не е правилно, че децата на украинските бежанци у нас получават „ преференции “ за банкет в българските учебни заведения. Това удостовери в ефира на Дарик Ваня Гривова - публицист от платформата за инспекция на обстоятелствата Factcheck.bg, във връзка видео, което се популяризира в YouTube и TikTok, както и обособени изявления с линкове към него.

Записването на деца от украински генезис стартира с регистрация на фамилията в Регионалното ръководство по обучение (РУО) в административната област, в която е настанено. Образователната конструкция, в която може да бъде записано детето, не се избира от фамилията, а от РУО в сходство с възрастта на ученика и свободните места по учебни заведения. Те могат да се явяват на изпит при банкет в гимназии, наедно с всички останали възпитаници в горен курс.

На прицел в рубриката " Politicheck " още веднъж е ръководителят на партия " Възраждане " Костадин Костадинов. Повод за това е негово изявление от трибуната на Народното събрание от 22 ноември т.г.:

" Ако ги сметнем, може да се окаже, че в действителност сега ние сме най-големият донор на Украйна на глава от популацията, съгласно стандарт, покупателна дарба и Брутният вътрешен продукт ".

Журналистът Василена Доткова работи по инспекция на обстоятелствата, които потвърждават, че България не е най-големият донор на Украйна. По данни на Института за международна стопанска система в Кил страната ни е на 18 място, а в съпоставяне със стандарта на живот и Брутният вътрешен продукт - България е на 13-та позиция. Водещите страни - донори на Украйна са Литва, Естония, Латвия, Дания, Полша и други

Още за инспекциите и потвърдените дезинформации, може да чуете " В търсене на истината " с Factcheck.bg.

Продуцент и редактор: Лалка Златанова

Монтаж, саунд дизайн и постпродукция: Петър Тодоров
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР