От време на време вижданията на Джо Байдън изглеждат като

...
Коментари Харесай

Байдън разкри най-амбициозния план за инфраструктура в САЩ от поколения насам

От време на време вижданията на Джо Байдън наподобяват като на странник във времето, който идва от предишното и остава блокиран в сегашното, осъзнаващ бъдещите закани, само че непоклатимо носталгичен. На 31 март Байдън разгласи първата половина от огромния си инфраструктурен проект - изпълнен както със старомодни планове, по този начин и с съвременни начинания, които да оказват помощ на Съединени американски щати да навлязат в по-зелено бъдеще. Предложението, изложено в подготвителен център за дърводелци покрай Питсбърг, припомня на рузвелтското минало: време, когато производството на американците, обединени в профсъюзи, задвижва стопанската система, напористо държавно управление ръководи промишлеността, основава непосредствено работни места и построява огромна, скъпа инфраструктура, с материали напълно от Съединени американски щати, с цел да съживи стопанската система.

" Това е инвестиция един път в поколението в Америка, за разлика от всичко, което сме виждали или правили, откогато изградихме междудържавната магистрална система и галактическата конкуренция преди десетилетия ", сподели президентът, придавайки значителност на грандиозните си упоритости. Но също толкоз огромно е предизвикването пакетът да бъде признат.
Основният разход
Голямата част от разноските в новия проект, към 621 милиарда $, ще бъдат изразходвани за транспортна инфраструктура. Повечето от тях ще бъдат ориентирани към старомодни планове като пътища, мостове, публичен превоз, железопътни линии и летища. Но 174 милиарда $ ще отидат за електрически транспортни средства - данъчни облекчения, с цел да оказват помощ на потребителите да си ги разрешат, да насърчат страната да построи 500 хиляди публични зарядни станции и да засилят вътрешните вериги за доставки (Белият дом се оплаква от размера на американския пазар на електрически транспортни средства, който е единствено една трета от този в Китай).

Най-малко 100 милиарда $ ще се насочат за модернизиране на електрическата мрежа, която през последната година се провали фрапантно както в Тексас, по този начин и в Калифорния. Приблизително същото количество средства ще се вложат за водната инфраструктура, в това число промяна на оловните тръби, които към момента обслужват 9 млн. жилища. Друга част от парите - 213 милиарда $, ще бъдат изхарчени за по-мащабно строителство и енергийно дейно преоборудване на къщи, учебни заведения, общински колежи, центрове за грижи за деца, лечебни заведения за ветерани и федерални здания. Делът, заделен за домовете за грижи, е огромен (400 милиарда долара) и значително остава непонятен.

Администрацията твърди, че по някакъв метод 40% от изгодите по този законопроект се натрупват за общности в неравностойно състояние - неразбираем обаче остава точният механизъм, посредством който това ще се случи. Чрез необичайно изчисление се разпределя огромна част от ресурсите. Половината от 40 милиарда $ за възстановяване на лабораториите ще отидат в колежи и университети, където доминират малцинствата. Предполага се, че и новата национална лаборатория за климата ще бъде построена точно в подобен лицей.

Няма двусмислие за това за кого Байдън се надява да впрегне лопатите: синдикалните служащи. " Крайно време е да стартират да получават част от заслуженото ", сподели той в Питсбърг.
Капитал - брой 14
За разлика от американския избавителен проект - законопроектът за справяне с рецесията за 1.9 трлн. $, който демократите одобриха с обсег в Конгреса, това законодателство ще провокира борби. Консервативните демократи не харесват вероятността да изключат републиканците от договарянията и да усилят националния дълг, който сега е 130% от брутния вътрешен артикул. Оттук и решението за повишение на корпоративните налози за заплащане на строителния взрив. Планът за работните места наподобява създаден да завоюва неуверените умерени - основно демократи, които елементарно биха могли да замразят упоритостите на президента, само че може да привлекат даже и някой републиканец.

Законопроектът отделя средства за обичайно двупартийни опасения катo разширението на инфраструктурата (както интернет, по този начин и пътна) и преквалификация на служащи. (Байдън ще показа втората половина на пакета, фокусирайки се върху " обществената инфраструктура ", по-късно през април.)
Климатичните упоритости
За оскърбление на лявото крило на своята партия Джо Байдън се въздържа в своите климатични упоритости. 400-те милиарда $, които той даде обещание по време на акцията си за разноски за изследователска активност с чиста сила, понижиха до по-скромните 180 милиарда $. По същия метод нарастването на разноските за федерални публични поръчки с 400 милиарда $ за стимулиране на нововъведенията в региона на чистата сила е понижено до 46 милиарда $. " Това не е задоволително, оплака се Александрия Окасио-Кортес, напредничав конгресмен от демократите. Трябва да бъде доста по-голям. "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР