От време на време виждаме, че се появяват някакви неща

...
От време на време виждаме, че се появяват някакви неща
Коментари Харесай

Добрин Вътев: Община Бургас не търси мнението на бургаските художници по важни теми за градската среда

„ От време на време виждаме, че се появяват някакви неща в Бургас, като мозайки, статуи, делфинчета, фрески и други детайли в градската среда, само че никой не търси мнението на Дружеството на бургаските художници /ДБХ/ за тези действия.

Веднъж се случи taka, че сътрудник ваятел сложи своя творба на място, за което различен сътрудник предяви искания, че има план и съвсем е изработил своята комбинация, която би трябвало да бъде инсталирана на същото място. Няма да загатна имената на създателите, с цел да не се нагнетява напрежение, само че случая беше най-малкото безразсъден. Местната администрация се е дистанцирала от нас, тази връзка се скъса още преди повече от 10 години “.

Това съобщи пред Искра.бг ръководителят на ДБХ Добрин Вътев във връзка входираното в Общински съвет писмо, по отношение на, които се намират в Морската градина и парк „ Езеро “.

Скулптури. Снимка: Искра.бг

Припомняме, че бургаските художници показаха недоволството си и считат, че са били подценени, като обследването е било поверено на външен специалист. Според Вътев в сдружението има задоволително потвърдени специалисти , които са подобаващи за задачата, като да вземем за пример Атанас Стоянов, който е приключил каменоделното учебно заведение в село Кунино, както и Огнян Петков, Никола Станчев, Радости Дамасков и други

Скулптури. Снимка: Искра.бг

Той посочи, че работата на статуя в тази ситуация е обвързвана единствено с визията на монументите , до момента в който за останалото е належащо да бъдат наети архитекти и конструктори.

„ Всяка една статуя би трябвало да има пиедестал, който е изчислен, по отношение на масата ѝ, с цел да може да издържи. Прави се кофраж, отлива се бетонна стъпка и се прави анкерно тяло. Всичко това е работа на конструктора и на архитекта, които би трябвало да вземат участие в целия този развой. За това е нужен цялостен екип “.

По думите му, нито той, нито сътрудниците му са били осведомени , че въобще в Бургас има подобен план и е отпуснато финансиране, като са научили за това от изявления в медиите .  Другият главен проблем, който бе заложен в писмото до локалния парламент, е обвързван с неналичието на връзка сред ДБХ и Община Бургас . Вътев подсети, че в локалната власт до скоро е имало служба, известна като „ основен художник на Бургас “, който да поддържа връзката „ Община – Дружество “, което не се случвало.

„ Тук също има неодобрение от страна на сътрудниците поради този вакуум, който се получава и заради това го отбелязахме като нужда за смяна.  На този пост би трябвало да се сложи човек, който да бъде с мандат, да бъде представител на гилдията и да търси мнението на сдружението. Все отново, когато си на такава позиция, би трябвало да работиш за всички, а освен за себе си “. 

Според Вътев е значимо към Община Бургас и Общински съвет да има и художествена комисия , формирана от специалисти, която да разисква проблеми, свързани с изкуството, рекламата, оформлението на градската среда и т.н. 

„ В момента в тях има политически фигури, които не са експерти. Когато би трябвало да се реши за един концерт, би трябвало да има експерти музиканти. А не кой е по-напред в листата. Това е проблем в народен мащаб “. 

Добрин Вътев съобщи, че той персонално прави всичко допустимо, с цел да балансира нещата по този начин, че ДБХ да съществува , макар че не получава никакво финансиране . Той посочи, че изложбите за 24 май и 6 декември, се провеждат взаимно с Община Бургас, като те поемат разноските по организацията и премията за Художник на годината. По думите му залата в центъра на Бургас се провеждат до 24 изложения в годината , което е обвързвано и с доста работа.  

„ Има план за ремонт на галерията, който към този момент пет години не може да бъде осъществен заради редица условия. В момента виждам, че има предпочитание от страна на Община Бургас и нещата могат да се случат, с цел да може залата да придобие актуален тип. Ако ремонтът бъде изработен, това ще бъде добре за целия град, освен за художниците “.

Според Вътев не може да се отхвърли, че Община Бургас извършва сполучливи планове в областта на културата , като даде за образец ремонта на Морското казино и градежа на Центъра за модерно изкуство и библиотека.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР