От време на време се чува вик: В днешно време

...
От време на време се чува вик: В днешно време
Коментари Харесай

24-те най-странни автомобила, влизали някога в серийно производство

От време на време се чува зов: „ В днешно време всички коли наподобяват еднообразно. “ Това се повтаря от десетилетия и в никакъв случай не е било правилно. Разбира се, модите идват и си отиват, само че даже най-големите производители не могат да се въздържат да не изхвърлят понякога някоя чудноватост, с цел да забавляват останалите.

Неуморните автоентусиасти от autocar и този път засищат глада със симпатични открития. Автомобилната история е цялостна с всевъзможни чудатости. 

1. Alfa Romeo SZ

Alfa Romeo има дълга традиция в основаването на красиви коли. Едно огромно изключение е спортният автомобил SZ, създаван за малко сред 1989 и 1991 година

Базиран на много ръбатия седан 75, той имаше неповторимо жесток външен тип и надлежно беше наименуван il mostro, което на италиански значи „ страшилище “.

След като Alfa стопира да го създава, тя бързо се връща към тематиката с съвсем също толкоз завладяващия кабриолет RZ през идната година.

2. Aston Martin Cygnet

Никога преди, нито по-късно не е имало различен Aston Martin като него. Cygnet е просто Toyota/Scion iQ с ефектна радиаторна решетка и доста усъвършенствания в стила и оборудването.

Значително по-скъп от елементарния iQ, той е предопределен за градски автомобил за хора, които към този момент могат да си разрешат пълноразмерен Aston.

Автомобилът не съумява да реализира задачите си във връзка с продажбите и е зарязан единствено след две години.

Днес той има дребен фетиш, а дребният брой създадени екземпляри е довел до по-високи цени на използваните екземпляри, в сравнение с когато е бил нов.

3. BMW i3

Суперминито i3 е един от най-странно изглеждащите коли, пускани в миналото в продажба от BMW. Пуснат на пазара през 2013 година, той продължава да наподобява доста автентичен даже и през днешния ден.

Това никога не е единствената му подготовка да бъде считан за чудноват автомобил. Конструкцията му също е комплицирана и включва необятно потребление на алуминий и въглеродни нишки.

Освен това i3 се предлага като чист електрически автомобил или с дребен бензинов мотор, който удължава пробега. Повечето електрически автомобили се оферират в едната или другата форма, само че не и в двете.

4. BMW Z1

Макар че никога не липсваха познатите дизайнерски детайли на BMW, Z1 от 1989-1991 година беше задоволително необикновен, с цел да бъде главозамайващ.

Неговите най-известни особености бяха свалящите се надолу порти, само че имаше и други завладяващи детайли като усъвършенствана аеродинамика и мултилинк задно окачване, което по-късно беше употребявано при по-конвенционалните BMW.

На всичкото от горната страна пластмасовите панели на каросерията бяха сменяеми. Теоретично можете да убедите съседите си, че сте си купили нов Z1, като поставите нов комплект в друг цвят.

5. Chevrolet SSR

Модата на колите в ретро жанр при започване на века дава началото на коли като Fiat 500, MINI и Volkswagen Beetle. Един от по-странните образци е Chevrolet SSR – пикап със сгъваем корав покрив и 5,3-литров (по-късно 6,0-литров) V8 мотор.

Необичайната му стилистика съчетаваше модерност с респект към камионите Chevrolet Advance Design и GMC New Design от края на 40-те доникъде на 50-те години на предишния век. Chevrolet създава SSR от 2003 до 2006 година. Поради това той се припокрива с HHR от 2005 до 2011 година – ретро кросоувър, предлаган и като панелен ван.

6. Chrysler PT Cruiser

Автомобилите в ретро жанр не бяха нищо ново, когато PT Cruiser дебютира при започване на века. Новото беше, че Chrysler (базиран на седана Neon, продаван също като Dodge и Plymouth) не се отнасяше до съответен автомобил от предишното, а просто до американските коли от 30-те години на предишния век като цяло.

Той също по този начин имаше духа на хот жанр, само че основата на Neon го обричаше на четирицилиндров мотор, който задвижваше предните колела, а не – като се изключи неповторимия случай на чудесния драгстер PT Bruiser на Пол Марстън – на мълниеносен V8, който задвижваше задните.

7. Citroën C3 Pluriel

Има хора, които ще пазят Pluriel до сетния си мирис, само че даже и те би трябвало да признаят, че това беше изключително необичайно транспортно средство. Базиран на първото потомство Citroën C3, той можеше да се конфигурира в разнообразни стилове на каросерията.

Особено значимо е, че притежателят може да го трансформира от хечбек в кабриолет, като отстрани релсите на покрива.

Проблемът е, че тогава няма къде да се слагат релсите, тъй че би трябвало да ги оставите у дома и да се молите да не вали. В по-топлите южноевропейски страни това е било задоволително. По-нататък на север – не толкоз.

8. Ferrari FF

Ferrari в никакъв случай не е пускало на пазара нещо, което може да се дефинира като комби, само че се приближи доста до него с FF от 2011-2016 година Често именуван shooting brake, FF съчетаваше изненадваща деловитост (800 литра багажно пространство при сгънати задни седалки) с воя на инсталирания начело 6,3-литров V12 мотор, задвижване на четирите колела и оптималната скорост над 320 км/ч.

Всичко това е добре, само че в случай че търсите грациозност, добре е да потърсите другаде.

9. Fiat Multipla

Оригиналната Multipla, шестместна версия на дребния модел 600 на Fiat, изглеждаше извънредно необичайно.

Модерният еквивалент, показан през 1998 година, също е подобен, макар че има преимуществата на по-удобно разположение на седалките (два реда по три места) и crumple zone в предната част, която изцяло липсва на автомобила от 50-те години.

Дизайнът беше меко казано противоречив. Фиат се придържаше към своето мнение в продължение на няколко години, само че през 2004 година отстъпи, като промени стила на автомобила, с цел да наподобява надалеч по-конвенционален и, почтено казано, по-малко запаметяващ се.

Дъвкано и предъвкано е клишето за „ най-грозният автомобил в света “. Дизайнът на Мултипла е фънки, органически. Автомобилът е цялостен с прагматични и ергономични решения, каквито има и в Понтиак Ацтек – другият кандидат за купата „ Най-грозен автомобил “.

Време е българската автомобилноентусиастична общност да преодолее разказа за Мултипла, да вдигне ветото и да прекрати дамгосването.

10. Honda Insight

Хибридните коли са толкоз постоянно срещани в днешно време, че става мъчно да си спомним, че в миналото те са били считани за съвсем чудати. Дори по стандартите на хибридите от 90-те години на предишния век първото потомство Honda Insight беше доста особено.

Това се дължи частично на обстоятелството, че Honda смяташе, че се нуждае от цялата аеродинамична помощ, която може да получи. Формата на каросерията беше изключително присъща, а обтекателите на задните колела помагаха на въздуха да минава с минимални разстройства.

Малко по-ранният хибрид Toyota Prius също изглеждаше извънредно, само че не беше толкоз чудноват, колкото Honda.

11. Hyundai Veloster

Hyundai Coupe/Tiburon беше атрактивен, само че като цяло стандартен състезателен автомобил, с изключение на когато Hyundai му направи чудноват фейслифт по време на първото потомство.

След тригодишно спиране той беше косвено сменен от Veloster, който въобще не беше стандартен. Най-известната характерност на първото потомство Veloster беше фактът, че имаше три порти – две от едната страна и една от другата.

За разлика от MINI с Clubman от 2007-2014 година, Hyundai създаде две каросерии, тъй че двойните порти постоянно бяха от страната на тротоара както на пазарите с ляво, по този начин и с дясно ръководство.

12. Isuzu VehiCROSS

Isuzu не е известна със своите странни коли, само че VehiCROSS е славно изключение.

Този стилен SUV, тясно обвързван с надалеч по-конвенционалния Isuzu Trooper, се появява като идея на ревюто в Токио през 1993 година, след което влиза в продажба четири години по-късно без съвсем никакви промени.

Произвежда се от 1997 година до 2001 година и се продава в дребни количества, най-вече в Съединени американски щати.

13. Lamborghini LM002

Днешният Lamborghini Urus е един от няколкото първокласни високопроходими SUV автомобила, които са пуснати в продажба през последното десетилетие.

Следователно той е надалеч по-скоро част от наклонност, в сравнение с LM002, един от няколкото доста мощни високопроходими автомобила, конструирани от Lamborghini в предишното, и единственият, който влезе в серийно произвеждане.

Забележително ъгловатата му каросерия криеше огромен мотор V12, който задвижваше и четирите колела. Меко казано, това не беше тъкмо това, което Land Rover създаваше по това време.

auАко SUV с висока проходимост ви се коства необичайно нещо за производител на спортни коли, спомнете си, че компанията Lamborghini е почнала съществуването си като производител на трактори.

14. Lincoln Blackwood

По това време изглеждаше като добра концепция първокласната марка на Ford да сътвори пикап. Lincoln Blackwood е обвързван със актуалната F-серия на Ford и е цялостен с първокласни характерности.

Американската общност надали се е замисляла за него. Blackwood се продаваше единствено през 2002 моделна година в Съединени американски щати и до 2003 година в Мексико.

По някакъв метод GM съумява там, където Ford се проваля. Cadillac Escalade EXT, подобен по идея с Blackwood, се създава в две генерации от 2002 до 2013 година – в действителност в действителност прекомерно сполучлив, с цел да може в миналото да бъде считан за чешит.

15. Lotus Europa

Lotus построява първия си спортен автомобил със приблизително ситуиран мотор през 1960 година, само че едвам шест години по-късно пристъпва към потреблението на тази скица в сериен автомобил.

Дори и това е много рано за състезателен автомобил от този вид, което би направило Europa странна за времето си даже и без любопитната форма на каросерията „ breadvan “.

Първоначално Lotus употребява мотора Renault Cléon-Alu (използван също в Renault 16 и Alpine A110, спечелил Световния рали шампионат), само че през 1971 година към гамата е прибавен Lotus Twin Cam, основан на Ford Kent.

16. Matra Djet

Първоначално прочут като René Bonnet Djet, Matra е освен това от странна машина – той е исторически. Въпреки че е създадена в относително дребен брой, тя е първият пътнически автомобил със приблизително ситуиран мотор, създаван в миналото.

Той се появява за първи път през 1962 година, задвижван от мотора Renault Cléon-Fonte, който самото Renault преди малко е направило наличен за седана 8, спортния автомобил Floride/Caravelle и фургона Estafette.

17. Matra Rancho

Rancho е кросоувър, създаван от 1977 до 1984 година, доста преди някой да е чувал за този термин. Той е основан на (и начело доста наподобява на) Simca 1100, само че главната каросерия зад двете порти е направена от стъклопласт.

Задната част на кабината е с доста по-голямо пространство за главата, в сравнение с предната, и има спомагателни прозорци, които пропущат светлина. Пространството за багаж е било феноменално, изключително в случай че сте подготвени да го подредите нагоре.

Основната рецензия към Rancho беше, че с 1,4-литров бензинов мотор, задвижващ единствено предните колела, той беше доста по-малко офроудър, в сравнение с изглеждаше.

18. Nissan Cube

Cube не беше чудноват автомобил в родината си Япония, където купувачите харесват такива неща. Версията от трето потомство обаче реализира този статут, когато стартира да се продава в Европа и Северна Америка.

Неговата прелест не се придвижи на западните пазари по метода, по който Nissan се надяваше, и беше с оптимистична цена. Той беше спрян от произвеждане там доста бързо, до момента в който в Япония продължи да се продава добре години по-късно.

19. Pontiac Aztek

Aztek е кросоувър SUV и в доста връзки е много добър. Хората, които го купуваха, нормално го харесваха. Проблемът беше, че съвсем никой не го купуваше. Причината да не го купуват беше, че изглеждаше доста необичайно.

Често е определян като един от най-уродливите коли, продавани в миналото от огромен производител, и към момента се счита за един от най-странните от всички странни коли, макар че е спрян от произвеждане през 2005 година

Забележително е, че Buick Rendezvous, който е почти същият автомобил, само че с по-конвенционален дизайн, превъзхожда Aztek с съвсем три към едно: продадени са 316 000 броя против 120 000 броя на Aztek.

20. Renault Avantime

Разработен и създаван от Matra, Avantime е един от най-странните коли, продавани от Renault по време на вълнуващия му интервал при започване на 21-ви век (когато продава и Vel Satis и най-странно изглеждащия от всички разнообразни Megane).

Предлаган съвсем неразбираемо за какво като купе, Avantime в действителност е основан на модела Espace MPV, факт, който няма по какъв начин да не осъзнаете, до момента в който го шофирате. Сред характерностите, които не са присъщи за Espace, са стреловидният дизайн и тежките, двукрили странични порти.

Никой не би могъл да се съмнява, че това е рискован автомобил и може би най-голямото необичайно Renault, създавано в миналото. Но това не се трансформира в известност – продажбите бяха толкоз неприятни, че Renault спря производството единствено след две години.

21. Renault Twizy

От колите в този лист Twizy има обща линия с BMW i3 и Bentley Bentayga: можете да си купите подобен автомобил и през днешния ден, съвсем десетилетие откакто Renault го пусна в продажба.

Всъщност това не е автомобил, а електрически четириколесен мотоциклет, и то един от най-странно изглеждащите, създавани в миналото.

Въпреки че е безусловно дребна, в нея има задоволително място за двама възрастни с растеж над метър и осемдесет, които седят един зад различен, макар че има неприятно усещане, че този откъм гърба „ ражда “ този начело.

22. SsangYong Rodius

Без значение какъв брой логичен е бил той на родния си пазар в Южна Корея, дизайнът на първото потомство на SsangYong Rodius MPV провокира неразбиране, когато се появи в Европа.

Всички се съгласиха, че той е доста чудноват – не толкоз колкото Pontiac Aztek, само че не и толкоз надалеч от него.

Всъщност Rodius беше много рационална покупка, защото имаше поразително доста вътрешно пространство и струваше пъклен малко. Но той е запомнен най-много с това, че изглеждаше „ сбъркано “.

23. Toyota Previa

Първото потомство на Previa изглеждаше тъкмо като това, което всъщност представляваше: голямо количество празно пространство, инсталирано на четири колела. Това го прави доста удобен MPV.

Тя беше и механично рискована, със мощно накривен мотор, инсталиран под предните седалки и задвижващ или единствено задните колела, или всички, съгласно избора на клиента.

Продава се през последното десетилетие на 20-ти век.

По-късните модели Previa евентуално са изглеждали по-привлекателно, само че спрямо предшественика си са съвсем разочароващо стандартни.

24. Volkswagen Polo Harlequin

В средата на 90-те години на предишния век в Polo Harlequin нямаше нищо необичайно, до момента в който не слезе от индустриалната линия. Тогава Volkswagen взе определени екземпляри, боядисани в алено, жълто, зелено и синьо, и замени панелите им, като по този метод сътвори чудноват автомобил със относително малко старания.

Ако се интересувате, истинският цвят на Polo Harlequin е този, който се появява на покрива, С-колоните и праговете на вратите, защото това са единствените елементи на каросерията, които не могат елементарно да бъдат изменени.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР