От време на време на всеки от нас се случва

...
От време на време на всеки от нас се случва
Коментари Харесай

Лидер, а пък се съмнява в себе си

От време на време на всеки от нас се случва да се съмнява в личните си качества. Тези интервали на неустановеност и съмнения са изключително тежки за водачите, тъй като от тях се чака постоянно да бъдат уверени, постоянни и спокойни. Какво обаче се случва, когато човек стартира да слага под въпрос личните си знания, умения и благоприятни условия? Какво може да извършите, когато сте обзети от терзания, че не сте задоволително положителни, с цел да се справите с работата си?

Стига да му обърнете нужното внимание, вместо да го игнорирате, подозрението може да бъде следено. Ето няколко неща, които би трябвало да извършите, когато изпитвате нерешителност и съмнения:

1. Припомнете си, че не сте сами

В работата ми като професионален коуч аз срещам водачи, които се съмняват в личните си качества и качества, доста по-често, в сравнение с бихте предположили. На процедура всички ръководители, даже най-успешните и можещи, минават през интервали на подозрение в избрани стадии от своята кариера.

2. Не забравяйте, че от време на време би трябвало първо да паднете, с цел да можете да се изправите

Понякога човек се нуждае от това да доближи до някаква ниска точка в своята кариера, която да го подтикне да направи нужните корекции и промени, с цел да премине на идващото равнище от професионалното си развиване. В последна сметка, след всяко проваляне следва напредък.

3. Приемете компликациите и провокациите като уроци, които ще ви оказват помощ да станете по-успешни

Не всички хора обичат да бъдат изправяни пред тежки провокации, само че не би трябвало да забравяте, че в доста случаи точно тези компликации могат да ви научат на значими уроци, които да ви бъдат от изгода в бъдеще.

4. Не отблъсквайте хората, които желаят да ви оказват помощ

Много водачи, които се съмняват в себе си, не желаят да тормозят своите чиновници и сътрудници с проблемите си. Този метод на „ самотният страдалец “ не оказва помощ нито на вас, нито на останалите. Вместо това, би трябвало да се обкръжите с хора, които имат вяра във вас и на които имате доверие. Позволете им да ви оказват помощ, знаейки, че някои ден те може да имат потребност от вашата поддръжка.

5. Ако не можете да измененията обстановката, променете себе си

Ако подозрението в личните ви качества произтича от съответна обстановка, която е отвън ваш надзор или която не можете да измененията, то би трябвало да фокусирате вниманието си върху тези неща, в които сте в действителност положителни и които зависят от вас. Опитайте да вършиме най-малко едно нещо дневно, което да ви кара да се гордеете със себе си.

6. Потърсете помощ отвън организацията

Ако подозрението в личните ви качества се е трансформирал в продължителен проблем, които споделя отрицателно въздействие върху вашето водачество, то може би е време да потърсите външна помощ, било то под формата на някакъв наставник или коуч. Потърсете експерт, който да ви помогне да излезете от тази серпантина на самосъжаление и да ви върне в правия път.

Лидерите, както всички останали, страдат от подозрения и неустановеност. Това, което разграничава сполучливите измежду тях от другите, е метода, по който те се оправят с тези усеща.

..................

Лоли Даскал , президент и изпълнителен шеф на консултантската компания Lead From Within, в своя блог.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР