От ВОЛЯ сме удоволетворени, че нашата своевременна и обмислена реакция

...
От ВОЛЯ сме удоволетворени, че нашата своевременна и обмислена реакция
Коментари Харесай

Воля: Прекратихме политическата битка за законопроекта за хората с увреждания

От ВОЛЯ сме удоволетворени, че нашата своевременна и премислена реакция да внесем законопроекта за персоналната помощ отпуши полемиката по същността на казуса и приключи непотребната политическа конкуренция и популизъм. Това съобщи Елена Аксиева, народен представител от ВОЛЯ, по време на публичното разискване на законопроекта в Комисията по труда, обществената и демографската политика. Парламентарната група на ВОЛЯ бе показана на полемиката и от Кръстина Таскова, и от Албена Найденова.
По думите на Елена Аксиева предходната година през месец май, майките на деца с увреждания са се срещнали с парламентаристите от ВОЛЯ и са споделили, че имат подготвен законопроект, само че са предпочели да го дадат за внасяне на Българска социалистическа партия като по-голяма група в Народното събрание. „ Доколкото знаем, още тогава сътрудниците от социалистическата партия са им дали обещание поддръжката си. Година по-късно обаче майките още веднъж пристигнаха – на следващия си, седми митинг пред Народно събрание, тъй като още една година никой не ги поддържа и никой не ги чу. Затова ВОЛЯ припозна първа законопроекта за персоналната помощ, направен от екипа на обмудсмана Мая Манолова “, сподели още Аксиева. Тя уточни още, че този законопроект няма да позволи всички проблеми на хората с увреждания, само че сигурно е стъпка напред.
Три са главните претекстове, поради които ВОЛЯ поддържа законопроекта. Първият - за потребностите на хората с увреждания би трябвало да има непрекъснатост на предоставените услуги, а не както е сега да разчитат на план или стратегия. Вторият – да се извърши съответна оценка на хората с увреждания като се вкарат ясни критерии и третият - да се отговори на условията на конвенцията на Организация на обединените нации за правата на хората с увреждания, която България е утвърдила още през 2012 година. ВОЛЯ пита статуквото: Защо 6 години нищо не направихте? Защо шест години бездействате? Колко още би трябвало да чакат хората, с цел да бъдат позволени проблемите им?
Припомняме, че на 3 юли Партия " Воля " внесе в Народното събрание законопроекта за персоналната помощ, направен от екипа на омбудсмана Мая Манолова. Политическата мощ е и единствената все още, която е декларирала поддръжка за него. От " Воля " подчертаха, че задачата е законопроектът да бъде гласуван оптимално бързо в пленарна зала, " с цел да могат майките на деца с увреждания, които стачкуват от седмици в цялата страна, да могат да се приберат при децата си допустимо най-скоро ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР