От влизането в сила, на 3 август 2018 г., на

...
От влизането в сила, на 3 август 2018 г., на
Коментари Харесай

В МЗ няма постъпили сигнали за проблеми при окомплектоването на ТЕЛК в страната

От влизането в действие, на 3 август 2018 година, на Наредбата за здравната експертиза в Министерството на здравеопазването не е постъпил нито един сигнал от Териториална експертна лекарска комисия (ТЕЛК) на територията на цялата страна за усложнения при окомплектоването на съставите. Към министерството не са адресирани и сигнали на жители за понижен % нетрудоспособност. Проверка на ведомството сподели, че и в Националната експертна лекарска комисия (НЕЛК) няма постъпили обжалвания на експертни решения, издадени след влизането в действие на смяната.

Министерство на здравеопазването припомня, че новите правила работят по-малко от месец и по никакъв метод не може да се приказва за всеобщо понижени проценти и за неокомплектованост на ТЕЛК в страната. Недопустимо е да се тиражират сходни изказвания и обществото да се вкарва в илюзия преди да е осъществен разбор на действието на направените нормативни промени.

В Наредбата категорично е посочено, че в период до шест месеца от влизането в действие на Постановлението ще бъде осъществена оценка на въздействието му и при нужда ще бъдат подхванати дейности.

Относно окомплектоването на ТЕЛК съставите, обръщаме внимание, че с измененията в Правилника за здравната експертиза отпаднаха условията за главен и за трудов контракт на членовете на ТЕЛК, а това дава опция да се притеглят повече експерти, както от същото, по този начин и от други лечебни заведения, в съставите на ТЕЛК.

Министерство на здравеопазването ще изпрати инструкции до териториалните комисии за използването на измененията в здравната експертиза за уеднаквяване тълкуването на новите текстове, с цел да се унифицира методът при освидетелстването на лицата.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР