От влизането на България в т. нар. чакалня за еврозоната

...
От влизането на България в т. нар. чакалня за еврозоната
Коментари Харесай

От влизането на България в чакалнята за еврозоната курсът лев - евро няма да бъде фиксиран в закон

От влизането на България в така наречен чакалня за еврозоната валутният курс на лв. към еврото няма към този момент да бъде закрепен в закон. Според промени, признати с 91 гласа " за " и 36 - " срещу ", без нито едно изявление в Народното събрание тази заран, други страни ще могат да желаят смяна на курса от датата на присъединяване на България във финансовния механизъм ERM II, която се очака да бъде от края на април т.г.

Решение на Народното събрание от предходната седмица обаче планува, че финансовият министър и шефът на Българската национална банка (БНБ) ще могат да договарят за присъединение на България към еврозоната единствено при настоящия валутен курс на лв. към еврото в съответствие 1.95583 лева Ако не съумеят да договорят това, страната се отхвърля от еврото (за решението четете тук).

Точният текст, който бе признат през днешния ден, гласи: " Считано от датата на присъединяване на България в механизма на обменните курсове (Exchange Rate Mechanism ІІ), формалният курс на лв. към еврото е еднакъв на централния курс сред еврото и лв., контрактуван според параграф 2.3 от Резолюция на Европейския съвет за определяне на механизъм на обменните курсове през третия стадий на Икономическия и паричен съюз Амстердам, 16 юни 1997 година, и членове 1.1 и 17.1 от Споразумение от 16 март 2006 година сред Европейската централна банка и централните банки на страните членки отвън еврозоната за установяване на процедурите за работа на механизма на обменните курсове в третия стадий от икономическия и паричен съюз. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР