От ведомството заявиха, че предвиждат да бъде сложен край на

...
От ведомството заявиха, че предвиждат да бъде сложен край на
Коментари Харесай

Правосъдното министерство предлага да отпаднат т.нар. златни визи“

От ведомството обявиха, че плануват да бъде комплициран завършек на така наречен „ златни визи “ - приемане на българско поданство против вложения. Причината е, че това няма дълготраен позитивен резултат върху българската стопанска система. Министерството обмисля законодателни промени, които ще бъдат разисквани още другата седмица. Според министерството, България е посочена в отчета не като рискова страна, а като страна, в която има такава процедура.

Така наречените „ Златни визи “ са въведени посредством Закона за българското поданство през 2013 година и все още те обезпечават българско поданство на чужденци, които влагат сред 1 и 2 милиона лв. в бизнес у нас. Тогава упованията бяха мярката да докара до повече работни места и стопански напредък. Анализ на правосъдното министерство обаче демонстрира, че с днешна дата има голяма разлика сред упования и действителност.
Десислава Ахладова - зам.-министър на правораздаването: Само четири лица са се възползвали от тази опция, т.е. целеният резултат, който се предвиждаше да бъде сбъднат с тези разпореждания, не реализира този резултат.
Четиримата задгранични вложители са " купили " поданството си с държавни скъпи бумаги.
Десислава Ахладова - зам.-министър на правораздаването: Много постоянно става по този начин, че една инвестиция съществува до момента в който едно лице получи поданство, след което, обаче, тя не се поддържа.  Европейска комисия ще предизвести България за даването на паспорти против вложения Европейска комисия ще предизвести България за даването на паспорти против вложения
Европейската комисия ще предизвести България поради практики за даването на паспорти на чужденци против вложения.

Министърът на външните работи също разяснява проблема и идните законови промени:
Екатерина Захариева - министър на външните работи: Предложеният от работната група в Министерството на правораздаването законопроект ще бъде разискван на Съвет за развиване. Там посоките на промените са освен по отношение на придобиване на българско поданство по вложения.
Предвижданите други промени са: изпити по български език, история, познаване на институциите и съществуването на работа на претендентите за поданство на съображение на генезис.

Десислава Ахладова - зам.-министър на правораздаването: По този метод считаме, че няма да има случаи, в които един човек да кандидатства за поданство единствено и единствено, с цел да може да отиде в Европейския съюз и да работи там. Т. е. той в действителност би трябвало да се усеща български жител, с цел да получи поданство.
Проектът за измененията ще бъде разискван на 30 януари в Съвета за развиване към Министерския съвет.

 Европейска комисия изготвя рекомендации за даване на поданство Европейска комисия изготвя рекомендации за даване на поданство
Европейската комисия изготвя отчет и рекомендации към страните членки за даването на поданство, най-много на богати вложители. Това заяви дне...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР