От вчера централните банки на 17 от 19-те страни членки

...
От вчера централните банки на 17 от 19-те страни членки
Коментари Харесай

17 от 19 централни банки в еврозоната спряха емитирането на банкноти от €500

От през вчерашния ден централните банки на 17 от 19-те страни членки на еврозоната стопираха издаването на банкноти от 500 евро , оповестяват Агенция Франс Прес и други медии.

Преди няколко години Европейската централна банка (ЕЦБ) разгласи, че стопира отпечатването на банкноти от 500 евро , които рядко се засичат във всекидневието, само че са от обичаните на нарушителите.

ЕЦБ разясни, че единствено централните банки на Германия и Австрия се бавят . Те ще прекратят издаването на банкнотите от 26 април, с цел да " обезпечат равномерен преход ".

Купюрът от 500 евро съставлява едвам 2,3% от всички евро банкноти в циркулация през предишния месец.

Европейската централна банка издаде " смъртната присъда " през 2016 година , когато публично приключи отпечатването поради безпокойствие, че може да " улесни противозаконни дейности " след проучване, което е открило, че се употребява за пране на пари, укриване на налози и финансиране на тероризъм.
 ЕЦБ стопира печатането на купюри от 500 евро
ЕЦБ стопира печатането на купюри от 500 евро

Вместо тях ще се емитират банкноти от 200 евро...

Понякога наричана " Бин Ладен ", банкнотата се е потвърдила като стилен метод за трансфер на противозаконни пари. 1 милион евро в банкноти от 500 евро тежат 2,2 кг, което разрешава да бъдат вкарани в чанта за преносим компютър. Същата сума в банкноти от по 100 щатски $ - банкнотата с най-висока деноминация в Съединени американски щати - тежи съвсем шест пъти повече и изисква много по-голяма чанта.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР