От вчера цената на природния газ е по-ниска с 14

...
От вчера цената на природния газ е по-ниска с 14
Коментари Харесай

Газът за март поевтиня с над 14%

От през вчерашния ден цената на природния газ е по-ниска с 14 на 100. Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) утвърди цена на природния газ в размер на 106,74 /MWh, без цени за достъп, транспорт, данък и Данък добавена стойност. Така понижението е с над 14% по отношение на тази за февруари и има основно значение за топлофикационните сдружения, промишлеността и крайните консуматори, оповестиха от КЕВР. Месец по-рано комисията утвърди цена на природния газ за февруари от 124,34 лв. за мегаватчас, без цени за достъп, транспорт, данък и Данък добавена стойност.
През предходната седмица по време на публичното разискване в КЕВР стана ясно, че поевтиняването на природния газ се обрисува да е по-голямо от декларираното от " Булгаргаз " понижение от 4%.
Вчера обаче преди съвещанието на КЕВР " Булгаргаз " внесе окончателното си предложение за поевтиняване на природния газ с над 14%. На новата по-ниска цена " Булгаргаз " ЕАД ще продава природен газ на крайните доставчици и на лица, на които е издадена лицензия за произвеждане и транспорт на топлинна сила. 
В одобрената цена на природния газ са включени стойност на природния газ на вход на газопреносните мрежи, такса " социална доставка " и съставния елемент за компенсиране на разноски, покриваща разноските на " Булгаргаз " ЕАД за предпазване на количества в газохранилището в " Чирен ", в осъществяване на отговорности по Плана за деяние при изключителни обстановки, оповестиха от КЕВР. 
" Хранилището в Чирен е с 40% по-пълно от равнището си предходната година. Подобна е обстановката и на другите складове в Европейски Съюз ", сподели преди дни ръководителят на КЕВР Иван Иванов. Постепенно отиваме към края на зимата и можем да кажем, че рисково високите цени на газа остават в историята, предвижда Иванов.>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР