От вчера насам са въведени 5 мерки за облекчаване на

...
От вчера насам са въведени 5 мерки за облекчаване на
Коментари Харесай

Борисов: Какво повече да облекчим?!

От през вчерашния ден насам са въведени 5 ограничения за облекчение на противоепидемичните ограничения, отчете премиерът Бойко Борисов по време на ексклузивен брифинг в Министерски съвет.

Борисов разгласи и задействане на спомагателен финансов запас за стимулиране на служителите на реда на първа линия в осъществяването на дилемите по осъществяването на противоепидемичните ограничения. 

По предложение на министъра на вътрешните работи Младен Маринов, ще бъдат давани по 650 лв. във тип на награди на 15 200 служители на реда в страната до края на изключителното състояние. " Това прави към 10 милиона лв., които стартират да се изплащат от през днешния ден ", изясни Борисов.

" България е от първите страни, които вкара ограничения. Понеже бяха навременни, до през днешния ден успявахме да държим постепенно увеличение броя на заболелите. Това, което в Словения и Германия приказват ние не сме го забранявали. Казват " в Словения облекчават ограниченията ", а в действителност облекчават строителството. Ние строителство не сме забранявали. Малки магазини не сме затваряли, не сме ограничавали пазарите. Работят магазините. В България ходенето по улиците не е лимитирано. Няма вечерен час, никой не пресира хората. Нещо повече - една част взеха решение, че даже могат да нарушат обикновената карантина, да се разхождат из страната и да основат куп неприятности и за себе си, и за проверяващите ", ядоса се министър председателят. 

" От през вчерашния ден сме облекчили отварянето на пазарите, махнахме прозореца за влизане в София през днешния ден, с цел да могат тези, които влизат и излизат да не чакат часове, разрешихме женските съвещания, имунизацията на бебетата и плановите интервенции. Плюс всички останали ограничения. Питам кое да облекчим още? ", попита Борисов.

" За страдание се катерим към този момент доста стръмно (по брой новозаразени бел. ред.). Големи групи стартират да се разболяват. Нито полицията може да преследва, да постанова крути ограничения върху жители, за това толкоз пъти споделих " апелирам ви, останете си у дома ". Това значи, че може да си напазарува, да отиде до аптеката. Сиреч направихме оптималното хората да не се усещат пандизчии. Тези, които бизнеси позволяваха да се работи са отворени, без заведенията за хранене и хотелите. Тези, на които могат кухните им да работят, сме им разрешили ", разясни министър-председателят. 

По думите му петък, събота ще има по-ясна картина за растежа на болестта. " В момента светът е болен. Всички сме заболели. Всеки желае да чуе, че има доста хубаво лекарство и ще оздравее. Много сътрудници потеглиха по тази тактичност, за мен тя е нечестна. Когато ние сложихме 13 май за изключителното състояние, бяхме единствени и всички промърмориха. После една по една страните удължиха и те изключителното състояние ", добави още той.

" Значи на нас ни омръзна да стоим у дома, а тези, които работят на първа линия, не се прибират у дома с месеци. Работят в карантинни условия, с най-неудобните дрехи. След това си отиват и се карантинират у дома. Това им се вижда хубаво ", сподели Борисов. 

По думите му казусът идната седмица ще е с медицинските служащи. " Те от ден на ден се разболяват, а растежът на болните ще стане подобен, че да не може да ги поемат лечебните заведения - това, което ви приказваме толкоз доста време ".

" По никакъв метод светът не се е справил с короанвируса. Да, хората желаят да чуят, че това свършва, аз като добър лекар не мога да предпиша тази рецепта. Тези, които желаят да си уморят хората, да го създадат ".

" Трябва ли всички да минем през интензивното, през апаратите, с цел да разберем какво е там? Къде е завършил и решен казусът с ковид? Кое хубаво видяхте, с цел да приказваме за анулация на ограниченията? ", попита министър председателят.

" Аз ви давам обещание, че този петък, събота, в случай че не се вдигнат случаите съм упълномощил на Младен Маринов да позволи разходките по паркове и планини, само че без да вървят на групи и без алкохол. Защо мислите, че не желая да изляза и да кажа " пускаме парковете и планините "? Да не мислите, че е напук? ", попита той.

" Това, което желаят хората е да намерят лекар, който да каже " излизайте, всичко е наред ". Нека мине рецесията, можете да си намерите подобен лекар, такива ръководещи. Нашата задача е да устискаме до дъно и да опазим живота на хората. Нищо не ни сочи все още да бъдем оптимисти ", добави министър председателят. 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР