От вчера, гражданите на Косово могат да пътуват до страните

...
От вчера, гражданите на Косово могат да пътуват до страните
Коментари Харесай

От днес косоварите пътуват без визи в ЕС

От през вчерашния ден, жителите на Косово могат да пътуват до страните от Европейския съюз без нуждата от виза за престой до три месеца, предава Ройтерс.

Този безвизов режим бе задействан в среднощ, като по този начин Косово става последната от шестте страни от Западните Балкани, които към този момент се възползват от това облекчение за пътешестване в Европейски Съюз

Тази промяна се възприема в Прищина като значима крачка към цялостното признание на Косово и тласък за устрема на страната, която разгласи своята самостоятелност през 2008 година, да стане член на Европейски Съюз, отбелязва радио " Гласът на Америка ".

Според Европейската комисия, Косово е изпълнило всички нужни критерии за въвеждане на безвизов режим, в това число ръководство на границите и миграцията още през 2018 година. Въпреки това безвизовият режим беше занимателен заради опасенията на Франция и Нидерландия по отношение на евентуални нови миграционни талази, както и поради петте страни членки на Европейски Съюз - Кипър, Гърция, Румъния, Словакия и Испания, които не признават независимостта на Косово от Сърбия.

Съгласно новите правила, жителите на Косово ще имат право да пътуват до Европейски Съюз без визи за престой до 90 дни в границите на всеки 180-дневен интервал. Преди анулацията на визовия режим с Косово, носителите на косоварски паспорти имаха право на безвизово пътешестване единствено до 14 страни по света.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР