От вчера (21 октомври) вече са в сила новите противоепидемични

...
От вчера (21 октомври) вече са в сила новите противоепидемични
Коментари Харесай

Ябълката на раздора: Полюсни мнения за зеления сертификат

От през вчерашния ден (21 октомври) към този момент са в действие новите противоепидемични ограничения в страната , които бяха въведени поради усложнената обстановка с COVID-19, огромния брой инфектирани и умряли, както и претрупаната здравна система.



Това, което се трансформира в „ ябълката на раздора “ е условието за даване на зелен документ : за имунизация, преболедуване или негативен резултат от проучване за COVID-19. Той се изисква за визити в молове, кина, тетри, музеи, галерии, заведения за хранене и развлечение, фитнеси, спортни зали и други Документът е нужен и за провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, образования и така нататък На условието би трябвало да дават отговор и работещите в съответните обекти/организаторите на мероприятия.

Именно поради това ви попитахме в анкета дали одобрявате въвеждането на зеления документ за редица действия в всекидневието и живота ни . Над 1300 души взеха присъединяване в нея, като гласуването беше извънредно оспорвано.

Най-много хора (32.6%) са на мнение, че ограниченията са потребни и нужни, като утвърждават и са съгласни с въвеждането на документа. Само с няколко гласа по-малко (32.16% ) е безапелационният отговор „ Не “ , като над 430 души са декларирали, че не одобряват въпросния документ.

Близо 400 души (28.57%) намират съответно тази мярка за дискриминационна . И едвам към 7% биха предпочели цялостен локдаун.



Мненията в анкетата въз основата на гласуванията на хората съответстват ненапълно с първия ден от въвеждането на новите противоепидемични ограничения и реакциите в обществото , които бяха полюсни и през днешния ден. От дългите опашки пред имунизационните центрове и засиления интерес, през срив в системата и голяма натовареност на всички равнища, до цялостните опашки пред другите обекти и недоволните чиновници и клиенти. Недоволни бяха и лекарите, огромна част от тях също мъчно стигаха до работното си място поради въпросните ограничения. Стигна се и до митинги в някои елементи на страната, където хората се оповестиха против зеления документ и го нарекоха дискриминационен.

Междувременно последва реакция и от управляващите с леки промени и отсрочвания. От понеделник, 25 октомври, всички български жители, които са преболедували COVID-19 и имат регистриран в Националната здравно-информационна система позитивен резултат от изработен антигенен тест, могат да изтеглят своя зелен документ от www.his.bg, оповестиха от здравното министерство.

Валидността на документите за преболедуване на COVID-19 , пък, ще бъде удължена от 6 на 12 месеца, като те ще могат да се употребяват на територията на страната за потребностите на държавния здравен надзор. Такива документи могат да получат всички преболедували коронавирусната зараза, открито с PCR или антигенен тест.

Документът, който се издава след слагане на първа игла от ваксина против COVID-19, ще важи като зелен документ. Той ще е годен един месец, до момента в който се сложи и втората доза и се издаде нормалния документ, съобщи още през вчерашния ден министърът на опазването на здравето Стойчо Кацаров.

До неделя в това число, при инспекция на РЗИ и при определяне на нарушаване, ще се издава единствено наставление за такова. Дотогава няма да се постановат санкции. Ако има наложени, те ще се анулират.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР