От Възраждане ще внесат днес жалба в Конституционния съд (КС)

...
От Възраждане ще внесат днес жалба в Конституционния съд (КС)
Коментари Харесай

Евроатлантиците от Има такъв народ помогнаха на Възраждане с референдума за еврото

От " Възраждане " ще внесат през днешния ден тъжба в Конституционния съд (КС) по отношение на референдума за опазване на българския лев. Това разгласи на брифинг в Народното събрание водачът на партията Костадин Костадинов.

Жалбата е подписана от 49 народни представители. Освен цялата парламентарна група на " Възраждане ", се е подписала и тази на " ИТН " (ИТН), както и самостоятелният народен представител Радостин Василев.

За да се сезира Конституционният съд, са нужни 48 депутатски подписа. " Възраждане " има 37, а " ИТН " 11. Вчера депутатът от тази партия Гроздан Караджов категорично съобщи, че тя е евроатлантическа.

Той даже се обиди на изказване на Йордан Цонев (ДПС) от което излизаше, че евроатлантическите партии в Народното събрание са ГЕРБ, " Продължаваме промяната - Демократична България " и Движение за права и свободи. Въпреки това точно с подписите на " Има такъа народ " този референдум, който всъщност е за или срещу Европейски Съюз, стига до съда.

" От Българска социалистическа партия, макар че говорихме с тях няколко пъти, в началото споделиха, че ще си помислят, след което изрично отхвърлиха да подпишат - даже и един човек от тях - знаково жалбата ", изясни Костадинов.

Миналата седмица Народното събрание отхвърли предлагането за производство на народен референдум с въпрос " Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена публична валута в България до 2043 година? ".

След гласуването тогава водачът на " Възраждане " Костадин Костадинов приканва президента да насрочи референдум и по едно и също време с това да зададе въпрос на Конституционния съд.  Няколко дни по-късно президентът Румен Радев изясни, че няма по какъв начин да насрочи дата за референдум, тъй като има решение на Народното събрание.

" За страдание, президентът прояви боязън и вместо да съблюдава закона, той избра да го погази, заявявайки апропо извънредно двулично, че не трябва да се пренебрегва мнението на повече от 500 000 български жители. След което на собствен ред пренебрегва мнението на повече от 500 000 български жители ", разяснява през днешния ден Костадинов.

Според него им е останала само опцията да се извърнат към Конституционен съд.

Лидерът на " Възраждане " изясни, че от предишния петък питат кой тъкмо текст от интернационалния контракт за участие на България в Европейския съюз са нарушили с въпроса за референдума.

" Но отговор няма, няма и да имаме, тъй като такова нарушаване няма ", счита Костадинов.

Още преди гласуването на Народното събрание обаче адвокати предизвестиха, че в случай че бъде позволен този референдум, това ще е нарушаване както на контракта ни за присъединение с Европейски Съюз, по този начин и на Конституцията.

Законът за Конституционен съд изисква жалбата да бъде импортирана след обнародването на съответното решение на Народното събрание, изясни сътрудника му Петър Петров и добави, че въпросното решение на Народното събрание, с което се отхвърли настояването за производство на народен референдум било оповестено тази заран.

Той съобщи, че няма подозрение, че Конституциония съд ще допусне жалбата за разглеждане и ще вземе решение, " с което да възвърне справедливостта ".
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР