От “Възраждане предлагат изменения в Търговския законСега бъдещите собственици губят

...
От “Възраждане предлагат изменения в Търговския законСега бъдещите собственици губят
Коментари Харесай

Крадат ти лизингова кола, връщат ти вноските

От “Възраждане ” оферират промени в Търговския закон
Сега бъдещите притежатели губят и парите си, и транспортното средство

Сега всичко е за лизингодателя

Голяма смяна за хората с коли на лизинг оферират депутати от “Възраждане ”. Целта е в случай че кола на лизинг бъде открадната, индивидът който я изплаща да получи назад платените до момента вноски. Защото сега той остава без кола и без обезщетение от застрахователя.

Предложения за промени в Търговския закон са импортирани от депутати от “Възраждане ” в Народното събрание. Народните представители желаят в закона да бъде запитан текст, съгласно който “в случаите на незаконно лишаване на лизингова движимост, която е била застрахована за подобен риск напълно в интерес на лизингодателя, всяка от страните по контракта за финансов лизинг разполага с правото да го скапе с противоположна мощ, като следователно лизингополучателят има право да получи назад всички платени от него суми ”.

В момента съгласно Търговския закон “рискът от инцидентното погиване или разваляне на движимостта при финансовия лизинг е за лизингополучателя ”. Това на процедура значи, че при кражба на кола на лизинг, индивидът който я изплаща, може да не получи нищо, макар направените към този момент вноски и това, че автомобилът е застрахован.

При финансов лизинг на коли има някои особености, показват депутатите в претекстовете си. Договорът за лизинг включва наложително самоучастие от лизингополучателя - заплащането на предплатена сума при сключването на контракта. Освен това лизингополучателят има обвързване да заплаща награда по застраховка “Каско ”, включваща и риск от кражба, само че застрахователната лавица е подписана не в негова изгода, а в интерес на лизингодателя (собственика на вещта). Възможно е даже застрахователната стойност на автомобила да е по-висока от записаната в контракта за лизинг за да бъде обезпечена облага на лизингодателя. Договорът за лизинг включва и обвързване лизингополучателят да заплати разнообразни съпътстващи “административни разноски ”, като да вземем за пример такса за разглеждане и утвърждение на заявката за лизинг.

С взимането на автомобила лизингополучателят приема и рисковете от погиване на движимостта, написа в претекстовете на депутатите. При възможна кражба на колата застрахователят изплаща обезщетение на притежателя на автомобила - лизингодателя, а не на лизингополучателя, който го изплаща. В резултат договорът за финансов лизинг се приключва, а лизингополучателят остава без автомобил и без обезщетение от застрахователя, макар направената първична вноска и месечните вноски досега на кражбата на колата. Лизингополучателят губи първичната вноска, платените към този момент вноски по лизинга, направените “административни разноски ” и вноски по застраховката “Каско ”.

За сметка на това лизингополучателят взима обезщетение от застрахователя, задържа първичната вноска и направените към този момент месечни вноски по лизинга. В резултат лизингополучателят остава без нищо - без обезщетение, без автомобил и губи направените вноски. А лизингодателят получава обезщетение и платените към този момент пари от клиента. Това се случва даже клиентът да е платил съвсем цялата цена на автомобила и да му остават единствено една-две вноки до приключване на лизинга.

В актуалния свят актуалният текст от Търговския закон е неправдив, считат от “Възраждане ”. Затова депутатите желаят, в случай че автомобил на лизинг бъде откраднат, лизингополучателят да може да получи назад всички направени от него заплащания, а компенсацията от застрахователя, както и до момента, остава за притежателя на колата - лизингодателя.

На отправени от вестник “Труд News ” въпроси от “Българска асоциация за лизинг ” дадоха отговор, че препоръчаните промени първо би трябвало да бъдат разисквани от Управителния съвет преди да излязат със мнение.

И жители, и компании разсрочват схеми
Автомобилите на погашение са за над 2 милиарда лева
Взимат на лизинг камиони и машини



Договорите със период сред 1 и 5 години имат няй-голям дял - 77% от общия размер на финансовия лизинг, демонстрират данните на Българска народна банка.

Колите на лизинг в страната доста нарастват дружно с растежа при продажбите на коли. Общият размер на вземанията на лизинговите сдружения по контракти за финансов лизинг (при които след приключване на контракта се трансферира собствеността) е 4,832 милиарда лева в края на септември, демонстрират данните на Българска народна банка. Те нарастват с 11,9% (+514 млн. лева.) за година и с 4,6% (+214,6 млн. лева.) по отношение на края на юни 2022 година

Финансовият лизинг има дял от 95,1% от общия размер на лизинговите контракти в страната. Сключените единствено през третото тримесечие на 2022 година нови контракти за финансов лизинг са в размер на 734,8 млн. лева Обемът им нараства с 36,4% (+196,2 млн. лева.) по отношение на същия интервал на 2021 година и с 12% (78,9 млн. лева.) по отношение на второто тримесечие на 2022 година

Вземанията по контракти за финансов лизинг на “Леки коли ” са 2,069 милиарда лева в края на септември, демонстрират данните на Българска народна банка. Те нарастват с 16,1% (+287,2 млн. лева.) за година и с 6% (+1174 млн. лева.) спрямо края на юни 2022 година На лизинг хората и компаниите купуват освен нови, а и използвани коли. Ако приемем, че междинната цена на колите на лизинг е към 50 хиляди лева, се оказва, че сега има към 40 хиляди коли на лизинг.

Автомобилите на лизинг имат дял от 42,8% от общия размер на финансовия лизинг в страната. Вземанията по контракти за финансов лизинг на “Товарни и лекотоварни коли ” са 1,205 милиарда лева, като нарастват със 7% (+787 млн. лева.) за година и с 3% (+35,4 млн. лева.) спрямо края на юни. Делът им понижава до 24,9% в края на септември. Договорите за финансов лизинг на “Машини, уреди и индустриално съоръжение ” са за 1,37 милиарда лева, като нарастват с 14,6% (+174,4 млн. лева.) по отношение на края на септември предходната година и с 5,2% (+67,9 млн. лева.) спрямо юни 2022 година Делът им се покачва до 28,3%.

Предоставеното финансиране под формата на финансов лизинг за бизнеса възлиза на 3,915 милиарда лева То нараства с 11% (+387,2 млн. лева.) за година и с 4,3% (+161,3 млн. лева.) по отношение на края на юни. Лизингът за бизнеса има дял от 81% от общия размер на предоставения финансов лизинг. Финансовият лизинг за семействата възлиза на 900 млн. лева, като нараства с 16,2% (+125,7 млн. лева.) за година и с 6,1% (+52 млн. лева.) съпоставяне с края на юни 2022 година

Вземанията по контракти за финансов лизинг със период от 1 до 5 години са 3,721 милиарда лева, като нарастват с 12,6% (+417,2 млн. лева.) за година и с 4,9% (+174 млн. лева.) по отношение на края на юни. Тези контракти са най-предпочитани от клиентите на лизинговите сдружения. Делът им в общия размер на финансовия лизинг нараства до 77%. В края на септември размерът на вземанията по лизингови контракти със период над 5 години е 885,6 млн. лева Те нарастват с 5,8% (+48,8 млн. лева.) за година и с 5,7% (+47,9 млн. лева.) по отношение на края юни, демонстрират данните на Българска народна банка.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР