От въвеждането в употреба до днешна дата, ваксината на AstraZeneca

...
От въвеждането в употреба до днешна дата, ваксината на AstraZeneca
Коментари Харесай

Какъв е рискът от странични ефекти при ваксините, одобрени за използване в Европейския съюз?

От въвеждането в приложимост до днешна дата, имунизацията на AstraZeneca и Оксфордският университет е посочила странични резултати при към 0,3 на 100 от всички сложени дози. Това оповестиха от Европейската организация по медикаментите – EMA, по време на обществено разискване по процесите на одобрение и мониторинг на сигурността на в Европейски Съюз.
Според изнесените данни, от 9,2 млн. дози от препарата ChAdOx1-S, при 28 042 случая е докладван непряк резултат. Това не се разграничава изключително от имунизацията на Pfizer/BioNTech. При 42 млн. дози от препарата COMIRNATY са докладвани 94 303 случаи на странични резултати, което е 0,22%. Най-малко са нежеланите реакции при имунизацията на Moderna – при 2,6 млн дози са докладвани 4550 странични резултати, което е едвам 0,17% от всички сложени дози.
 ЕМА позволи на два завода в Европа да създават ваксини ЕМА позволи на два завода в Европа да създават ваксини
Европейската организация по медикаментите (EMA) утвърди два завода за произвеждане на ваксини против Covid-19, заяви „ Гардиън “. E...
Засега е налична задоволително информация, че имунизациите оферират отбрана от тежко протичане против английския вид (B.1.1.7). Защитата от умерено протичане против разновидността от Южна Африка може да варира доста според от обсъжданата ваксина и са нужни още данни. Няма налична информация за резултата върху бразилския вид P.1, стана ясно още по време на диалозите. От ЕМА обаче означават, че е належащо непрестанно наблюдаване на въздействието на новите разновидности на SARS-COV-2 върху ефикасността на имунизациите. Ще се проведат спомагателни изследвания за сравняване на ефикасността сред хора, ваксинирани с дози от някои от в началото основаните ваксини и такива, върху които ще бъдат приложени дози от приспособените към новите разновидности.
Ще се проведат клинични изследвания и за използването на ваксини против COVID-19 при деца и юноши от производителите на всички утвърдени досега ваксини, като се акцентира, че някои към този момент са почнали този развой. В развой на проучване са и други значими въпроси, които вълнуват популацията у нас и в Европа, като нужни ли са 2 дози за хора с анамнеза за COVID-19 или 1 доза е задоволителна, какви да са интервалите сред дозите и допустимо ли е повишение на имунитета с разнообразни ваксини.
Организатор и хазаин на събитието, което се организира онлайн, беше Европейската организация по медикаментите със съдействието на специалисти от Европейския център за надзор на заболяванията. Участие взеха членове на екипа на групата ни Science in the Crisis – Наука в рецесията – доктор Момчил Баев и Симеон Петров. По време на разискването беше установено, че досега всички утвърдени ваксини имат позитивно съответствие на изгодите и рисковете, а значително разликите в данните за ефикасността им се дължат на критериите и методиките на осъществяване на другите клинични изследвания.
Що се отнася до данните за сигурността и страничните резултати множеството следени и обявени такива са с умерена до междинна активност и са краткотрайни феномени. В някои редки случаи – 1 на 100 000, са следени тежки алергични реакции като анафилаксия, а с още по-малка периодичност на проявяване са така наречен тромбоемболични събития, които са следени при почти 30 на 10 милиона имунизирани. Именно докладвани единични случаи на сходни реакции сложиха под въпрос сигурността на продукта на AstraZeneca.
 Експерт уточни какъв брой постоянно може да има предстоящи странични реакции от имунизацията на AstraZeneca Експерт уточни какъв брой постоянно може да има предстоящи странични реакции от имунизацията на AstraZeneca
От 20 до 30 души при 100 имунизирани против ковид може да чакат главоболие, температура или настинка като странични резултати. Обик...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР