От върха до дъното и пак до върха - Тайгър

...
От върха до дъното и пак до върха - Тайгър
Коментари Харесай

Тайгър Уудс се завърна като никой друг

От върха до дъното и отново до върха - Тайгър Уудс мина през всичко в кариерата си. В неделя той завоюва шампионата " Мастърс " в Огъста - първата му огромна купа в голфа от 2008 г. За тези 11 години Уудс мина през купища проблеми - секс скандал, разпаднал се брак, тежки травми, интервенции, арест за шофиране под влияние на болкоуспокояващи субстанции, съпроводен с полицейска фотография, обиколила целия свят. Въпреки всичко това 43-годишният американец стигна до купата в Огъста и към този момент има общо 15 мейджър трофея, единствено с 3 по-малко от рекордьора Джак Никлаус.

Уудс отпразнува успеха с децата си - 11-годишната Сам и 10-годишния Чарли, които не бяха виждали онлайн по какъв начин той печели огромен трофей.

" Преди завръщането ми те знаеха единствено, че голфът ми предизвиква доста болежка. Ако се пробвах да направя удар, лягах на земята от болежка и това е единственото, което знаеха. Да се завърна и да играя толкоз добре значи доста за мен и за фамилията ми ", сподели Уудс.

Редица звезди в спорта и международни медии оповестиха завръщането му за " най-великото в историята ". И то сигурно не прилича ничие друго, както и цялата кариера и животът на Уудс. Самият той надали си е представял през какво ще би трябвало да мине, за да е първенец още веднъж в един от 4-те мейджър шампионата. Особено поради първите 11 години в кариерата му.

От 1997 до 2008 година Уудс завоюва 14 мейджър трофеи. Само на 21 година победи на " Мастърс " през 1997 година, поставяйки връх за най-млад първенец. Негов е и върхът за най-млад №1 в ранглистата на голфа - още веднъж на 21 г.  Подкрепян от татко си Ърл, той реализира триумф след триумф и чупи връх след връх. През 2008-а Уудс взе 14-ата си купа - US Open, на един крайник. Другият беше строшен, а незабавно след шампионата той трябваше да претърпи интервенция. Тогава изглеждаше, че няма какво да го спре към върха на Никлаус. Но малко по-късно започнаха проблемите.

На Деня на благодарността през 2009 година Уудс разруши джипа си в крайпътно дърво и пожарникарски кран пред дома си във Флорида. Малко преди този момент в медиите се появи първата жена, която твърдеше, че е имала връзка с него. Последваха повече от дузина, а съвършеният имидж на Уудс, граден от него и татко му Ърл, се разпадна. Разпадна се и бракът му с шведската манекенка Елин Нордегрен, а още преди развода Тайгър влезе в клиника поради " привързаност към секса ". Загуби и съвсем всички спонсори, а отвред валяха обвинения за неналичието на морал и неприятния образец, който дава.

През 2009 година той си взе отмора от голфа за неустановен период. След това се опита да се върне, само че без необикновен триумф. И до момента в който съумя ненапълно да вкара в ред персоналния си живот, се появиха идващите проблеми - с травмите. Той претърпя общо четири интервенции на гърба поради слепване на прешлени, а самичък признава, че на моменти е изпитвал такава болежка, че му е било мъчно да върви, да играе с децата си и даже да спи. През 2015 година Уудс към този момент намерено стартира да приказва за отдръпване от спорта. " Има ли светлина в края на тунела? Не знам ", сподели той тогава. В началото на 2017 година непосредствено съобщи, че може би към този момент е завършил с голфа.

По думите му, последната интервенция на гърба е била не толкоз с цел да може да играе голф, едвам може да води естествен живот без болежка. Малко след нея той имаше още един проблем - арестуваха го. През май 2017 година служители на реда го стопират, а той е очевидно несъответстващ зад кормилото и даже губи схващане. Оказва се, че е приел коктейл от пет разнообразни болкоуспокояващи, което докара до санкция и 20 часа общественополезен труд. 

За интервал от 4 години Уудс бе играл единствено в 24 шампионата. При последния опит за завръщане беше отвън първите 1000 в ранглистата. Преди година игра в първия си " Мастърс " в Огъста от 2015 година насам. Завърши на 32-ро място, само че най-хубавата вест за него бе, че тялото му устоя. През лятото на 2018-а той към този момент се бореше още веднъж за титли. Завърши 6-и на US Open, а по-късно втори на US PGA Championship. В края завоюва купата на Tour Championship, а в този момент към този момент още веднъж държи трофей от " Мастърс " - по-малко от две години след известната му фотография от ареста, година и половина откакто сподели, че не може да стане от дивана, с цел да гледа по какъв начин децата му играят футбол, и 10 години след големия скандал към персоналния му живот. 

" Имах огромни подозрения, че ще реализира нови триумфи. Тялото ми към този момент не е същото. Късметлия съм, че въобще мога да играя. Да съм първенец в този момент е нереално. Усещането е поразително поради всичко, което се случи. Помня по какъв начин татко ми беше тук при първата ми купа през 1997 година, в този момент чествах с децата си - кръгът е затворен. Ще ми е нужно време да осъзная какво се случи, само че тази купа несъмнено е една от най-големите ми победи ", съобщи Уудс след триумфа.

 

 

Американецът се подреди до Али, Лауда и Федерер

 

Тайгър Уудс надалеч не е първото огромно име в спорта, което съумява да се завърне на върха след неявяване по една или друга причина. Ето и част от огромните завръщания в спорта.

Ники Лауда. Австриецът върви към втората си купа във Формула 1 през 1976 година, когато претърпява тежка злополука на " Нюрбургринг ". Въпреки тежките изгаряния Лауда се връща на пистата единствено 43 дни след злополуката и кара в Гран при на Италия. Остава втори през този сезон, само че по-късно печели купите през 1977 и 1984 година

Моника Селеш. Става най-младата №1 в тениса през 1991 година, а през 1992-ра спечели 3 от 4-те трофеи от Големия шлем. Започва 1993 година с успех на Austrian Open, само че през април е намушкана с нож от фен на шампионат в Хамбург (Гер). Възстановява се относително бързо, само че не играе тенис в продължение на 2 години поради психическата контузия. През 1995 година се върна, а през 1996-а спечели последната си купа от Големия шлем, още веднъж в Австралия.

Грег Лемънд.  През 1987 година тогава настоящият първенец на Тур дьо Франс е на 20 минути от гибелта, откакто чичо му го прострелва в случай по време на лов. Губи 65% от кръвта си, поради което пропуща идващите две издания на Тура. Печели Обиколката на Франция още при завръщането си през 1989-а, а по-късно и през 1990 г. 

Мохамед Али.  Заради отхвърли си да взе участие във войната във Виетнам губи три от най-хубавите си години сред 1967 и 1970 година, защото му е отхвърлен лиценз за боксьор. През 1974 година Али си върна купата в тежка категория, откакто нокаутира Джордж Форман. 

Роджър Федерер.  През 2017 година Федерер завоюва купата на Australian Open и постави завършек на 5-годишно очакване за нов трофей в Големия шлем. Триумфът му пристигна след 6-месечно неявяване поради травма. Впоследствие Федерер завоюва още две трофеи в шлема. 

Андре Агаси. Американецът е №141 в международната класация през 1997 година, само че две години по-късно още веднъж е на върха и печели купата на " Ролан Гарос ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР