От ВАП е извършена поредна проверка по реда на надзора

...
От ВАП е извършена поредна проверка по реда на надзора
Коментари Харесай

Прокуратурата атакува незаконни паяци и скоби

От ВАП е осъществена поредна инспекция по реда на надзора за правда по отношение на разпореждания на подзаконови нормативни актове, признати от общински препоръки, с които се постановат ограничавания, забрани и наказания, свързани със прекъсването, престоя и паркирането на пътни транспортни средства.

Според Закона за придвижване по пътищата /ЗДвП/ службите за надзор могат да употребяват техническо средство за наложително задържане на пътното транспортно средство /т. нар. „ скоби “/ и да ползват насилствена административна мярка „ пренасяне на пътното транспортно средство без знанието на притежателя “ /извършвана главно посредством така наречен „ паяци “/ при съществуване на прецизно дефинираните предпоставки.

При инспекцията на ВАП са разкрити позволения, с които използването на насилствената административна мярка е допустимо и при условия, несъществуващи в закона - например, при престояване на арестуваното със скоба ППС в зоните за платено паркиране за време допълнително от платеното.

Намерени са и наредби на общински препоръки, с които се регламентират сформира на административни нарушавания в несъгласие със ЗДвП. Налице са даже случаи на въвеждане на наказания в по-малък размер в съпоставяне със законовите при нарушение на възбраните за паркиране на пътни транспортни средства в паркове, градини и зелени площи, както и на особено обозначени места, обслужващи хора с увреждания.

Открити са и общински наредби, уреждащи забрани за „ престой “ и „ паркиране “ в несъгласие с наредбите на ЗДвП.

Към сегашния миг са подадени 23 митинги до административните съдилища срещу наредби, настоящи на територията на общини Казанлък, Созопол, Шумен, Асеновград, Добрич, Монтана, Силистра, Кърджали, Велинград, Панагюрище и други

Ефектът от инспекцията се открива в подхванатите ограничения за премахване на незаконосъобразните административни тежести за жители и организации, както и за гарантиране на законосъобразността на санкционната активност на териториалните органи на властта.

Проверката на ВАП продължава.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР