От утре започва преместването на всички 600 000 книги на

...
От утре започва преместването на всички 600 000 книги на
Коментари Харесай

В Бургас местят 600 хил. книги в новата модерна библиотека

От на следващия ден стартира преместването на всички 600 000 книги на Република България " П. К. Яворов " в новата постройка на ул. " Св. св. Кирил и Методий ". Това е целият фонд на библиотеката, които ще бъде събран на едно място. Досега те се обитаваха в 4 разнообразни здания, оповестяват от община Бургас.

 Снимка: Община Бургас

В уютните вътрешни пространства към този момент са подредени десетки стелажи и комфортна покъщнина. Обособени са зони за деца, тинейджъри и възрастни.

Предвидени са пространства за експозиционни площи, рецепция с информативен пункт, детски отдел и интерактивна зала, зала за просветителни курсове и зона за детско творчество. Обособен е отдел заемане на книги за дома и възрастни, административни отдели, конферентна зала с потенциал 76 места, където ще могат да се показват и постановки на Кукления спектакъл.

 Снимка: Община Бургас

Библиотеката ще заложи оптимално на настоящите технологии, които се употребяват в най-съвременните библиотеки по света. Сред новите и забавни неща, с които ще изненада своите гости е Z Space стена с просветителни модули, интерактивен магичен под FUNTRONIC, LED видеостена с професионални екрани, бърза цифрова поръчка на заглавие, прахосмукачка и две стационарни машини за разчистване на изданията, пясъчна кутия по физическа география, образователно- игрови център, автоматизирана система за инвентаризация.

 Снимка: Община Бургас

За улеснение на читателите ще бъде сложена работна станция за самообслужвне на читатели, която прилича на банкомат. Там всеки четец, който желае да си върне книгите самичък, без да се постанова да изчаква да бъде обслужен. В библиотеката ще има и 3 D принтер и копирен център.

За да се подсигурява положителният тип и непорочност на книгите, като се изключи че ще бъдат съхранявани в просторни складове с доста улеснения, изданията ще бъдат почиствани на специфична стационарна машина и преносима прахосмукачка.

Ако някой безсъвестен клиент реши да си тръгне с книга, незабавно ще се задейства детектора на обири RFID, който разпознава кода на всяка книга, владеене на библиотеката.

Новата съвременна библиотека разполага с огромна тераса с доста зелени кътове, която ще бъде употребена като лятна градина.

Напълно оборудвано е и хранилището в приземния етаж - там хиляди книги ще се съхраняват в специфични преносими стелажи - компактоси. Хранилищата и другите пространства ще бъдат обезопасени със характерна пожарогасителна система - газова апаратура, която към този момент е конфигурирана.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР