От утре започва поставянето на втора бустерна доза срещу Ковид.

...
От утре започва поставянето на втора бустерна доза срещу Ковид.
Коментари Харесай

От утре започва поставянето на втора бустерна доза срещу Ковид

От на следващия ден стартира слагането на втора бустерна доза против Ковид. Това ще става в пунктовете за имунизация на районните здравни инспекции, оповестява " Нова телевизия ". Имунизация може да се прави и в кабинетите на персоналните лекари. За тази доза също ще бъде издаван документ, който ще е еднакъв с този за сложена първа бустерна доза. На него ще написа 4/4.

Втората бустерна доза от имунизациите Министерството на здравеопазването предлага на лица над 18 година, като препаратът може да се сложи минимум 4 месеца след първия бустер при лица, чийто приключен имунизационен курс е с двудозова ваксина.

„ Хора, които се нуждаят от спомагателна отбрана, това са най-много хора с повредена имунна система, или хора, които са по някаква причина в тежко положение след онкологично лекуване, след имуносупресивна терапия, хора, които контактуват професионално постоянно с вируса. Това са най-много здравни служащи ”, съобщи доктор Ангел Кунчев, основен държавен здравен контрольор.

Специалистите са безапелационни, че няма групи от популацията, за които имунизацията не е целесъобразна. Смятат, че ще отбрани хората при появяването на нови разновидности или нов вариант.

Докога ще се постанова обаче да слагаме нови и нови  бустерни дози?

„ Това е значителният въпрос и никой не може да отговори на него. Ако някой може, несъмнено ще кандидатства за Нобелова премия ”, съобщи Кунчев.

Зависело от държанието и вируса в идващите месеци. А той, става известно, настава съществено при започване на туристическия сезон. Заради по-близките контакти и намаляване на ограниченията броят на заболелите растял. Първо следили Германия.

„ След това се придвижи в Източна Европа, най-много Гърция. Нивото на позитивни проби в Гърция е тревожно високо, в някои региони то доближава 40-45% от всички изследвани ”, изясни доцент Кунчев.  

Хотелиерите по морето декларират, че са подготвени да реагират при положение на посетител със признаци за вируса.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР