От утре в аптечната мрежа ще е налична жива назална

...
От утре в аптечната мрежа ще е налична жива назална
Коментари Харесай

От утре в аптеките ще е налична жива назална ваксина срещу грип, препоръчителна за деца

От на следващия ден в аптечната мрежа ще е налична жива назална ваксина против грип, целесъобразна за деца. Това оповестяват на профилирания уебсайт на Министерство на здравеопазването за имунизациите в България. Имунизацията с имунизацията се прави посредством впръскване в носа и се предлага за деца на възраст от две до 18 година При деца, които досега не са били имунизирани против грип, би трябвало да се приложат две дози ваксина с период от най-малко четири седмици сред тях.

Продължава имунизацията по Националната стратегия за възстановяване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип и на пневмококовите инфекции при лица на и над 65 година 2023-2026 година За три седмици са сложени над 50% от контрактуваните по програмата ваксини. До момента са ваксинирани 168 000 искащи, като най-вече ваксини са приложени в Пловдив – 19 715, в София – 18 408 и в Бургас – 10 193, допълват на уеб страницата.

Препоръчително е имунизацията против грип да се извърши преди началото на епидемиологичния сезон, само че ваксини могат да се слагат и по време на целия грипен сезон.

Имунизация против сезонен грип се реализира от общопрактикуващия доктор и се предлага да се прави всяка година. От тази година грипни ваксини по Програмата могат да се слагат през целия есенно-зимен сезон – от октомври на актуалната година до края на март 2024 година В рамките на Националната стратегия за възстановяване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип и на пневмококовите инфекции при лица на и над 65 година 2023-2026 година имунизацията е безвъзмездна.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР